آموزش و پرورش مهمترین وزارتخانه هر کشوری است دلیل آن هم این است که آینده سازان کشور را تربیت میکند پس باید از هر نظر حمایت شود تا بتواند به وظیفه خود عمل کند.
رکن اساسی آموزش و پرورش آموزگاران این وزارتخانه هستند که وظیفه و مسئولیت تربیت و آموزش فرزندان کشور در دست آنها است. شاید این جملات تکراری باشد اما با وجود تکراری بودن آنها آیا تاکنون وزارت آموزش و پرورش آنچه در شرح وظایف آن بوده عمل کرده است که بخواهیم به بازگو کردن سخنان تکراری پایان دهیم؟
روز گذشته وزیر آموزش و پرورش از مجلس رأی اعتماد گرفت، وزیر که ۴۷ سال سن دارد و ۶ سال سابقه معلمی در مدرسه که البته نمیتوان رزومه خوبی برای این وزارتخانه مهم
و ریشهای باشد.
رهبر معظم انقلاب در دیدار فرهنگیان و معلمان به مناسبت روز معلم، نکاتی را بیان کردند که تاکنون در وزارت آموزش پرورش اجرا نشده است یا اگر هم اجرا شده ناقص و ضعیف بوده است. دلیل این که دانش آموزان در ایران در زمینههای گوناگون به ویژه تربیتی ضعف دارند سبک آموزشی است که در مدارس پیاده میشود.
صرف آموزش آکادمیک بدون تجربه و لمس واقعیات و دور از هر گونه آموزشهای کاربردی فارغ التحصیلانی را به جامعه تزریق میکند که تن به کار و تلاش نمیدهد و توقع دارد تا کاری ساده و پر درآمد داشته باشد.
چنین شرایطی در مدارس غیر انتقاعی بسیار بیشتر است چرا که دانش آموزان مدارس غیر انتفاعی از شرایط بسیار خوبی در دوران تحصیل برخوردارند به همین دلیل توقعاتشان نیز بالاتر است.
نکته بسیار مهمی که رهبر معظم انقلاب در دیدار فرهنگیان و معلمان به آن اشاره کردند و خواهان برطرف شدن آن شدند، وجود گونههایی از مدارس بود که مهمترین آن مدارس غیر انتفاعی است. این مدارس فاصله طبقاتی زیادی را در جامعه ایجاد کرده که باعث گشته تا دانش آموزان مدارس دولتی و خانوادههای آنها حتی احساس حقارت کنند که چنین تصوری تفاق خوبی در جامعه نیست. آیا میتوان بساط مدارس پولی و غیر انتفاعی را جمع کرد؟
قطعا جمع کردن مدارس پولی کار دشواری خواهد بود چرا که دارندگان چنین مدارسی نمیتوانند از سودآوری آن دل بکنند و با توجه به حضور چند ده ساله در این عرصه، نفوذ زیادی در بدنه آموزش و پرورش دارند.
به واقع نوعی مافیای آموزشی شکل گرفته مانند بسیاری از مسائل دیگر،همچون موسسات کنکور که با وجود مصوبات زیاد از سوی مجلس،اما قانون هم نتوانست از پس آن بر بیاید.
البته که معضلی به نام مدارس غیر انتفاعی و در کل مدارس غیر دولتی، دستپخت دولتها در طول رفت و آمد خود، به نام خصوصی سازی است. شتر گاو پلنگی که هر دولتی آمد طرحی ارائه کرد تا مدارس دولتی برچیده شود و مدارس پولی و خصوصی تر از قبل فعالیت کند.
در اکثر کشورهای دنیا، آموزش و پرورش مستقیم زیر نظر حاکمیت و دولتها است و بر اساس قانون اساسی آن کشورها، مدارس به بخش خصوصی واگذار نمیشود چرا که حاکمیت و نظام سیاسی اجازه نمیدهد که فرزندان سرزمینش تحت آموزشهای خارج از نظام آموزشی حاکمیت قرار گیرد.
وزیر تازه کار در طول ۲ سال باقی مانده از عمر دولت سیزدهم با وجود کم تجربگی آیا میتواند، اوضاع نابسامان و وخیم آموزش و پرورش را سامان دهد؟
صحرایی در دفاع از خود در مجلس به همین مسئله وخامت حال آموزش و پرورش اشاره کرده است. ناگفته پیداست که حال این وزارتخانه خوب نیست و نیازمند تحولاتی است که مرد عملگرا و قاطع میخواهد.
سند تحول آموزش و پرورش که سالهاست نوشته شده اما اجرایی نشده است، میتواند کمک خوبی برای وزیر جوان و تازه کار باشد.
ضمن آن که توصیهها و خواستههای رهبری که همه کارشناسی و دقیق است، باید از چشم وزیر جدید آموزش و پروش دور نماند.
توصیهای هم در آخر برای وزیر جدید داریم، بهتر است برخی از سخنان نمایندگان مخالف خود را در اتاق کار نصب کند تا نسبت به آنچه که واقعیت دارد غافل نشود.
محمد صفری