درحالی افزایش پر شتاب قیمت لوازم خانگی را طی ماههای اخیر شاهد هستیم که بالاخره سازمان حمایت از مصرف کننده و تولید کننده تلاش کرد ترمز لجام گسیخته قیمت محصولات لوازم خانگی را بکشد و طی اطلاعیهای اعلام کرد که افزایش قیمت لوازم خانگی پس از طی فرآیند قانونی مورد تایید است و هرگونه اعمال قیمت لوازم خانگی بدون طی فرآیند قانونی مورد پذیرش نبوده و در صورت شکایت از واحد تولیدی در این خصوص فرآیند رسیدگی اعمال میشود.
سازمان حمایت در این اطلاعیه تاکید کرده که پیرو گزارشهای رسیده مبنی بر افزایش قیمت برخی از اقلام لوازم خانگی از سوی تعدادی از واحدهای تولیدی، موضوع در دستور کار سازمان حمایت قرار گرفته است.
همچنین بعد از بررسیهای میدانی، اقدامات ارشادی از طرق مختلف شامل برگزاری جلسات و انجام مکاتبات لازم مبنی بر نداشتن وجاهت هرگونه افزایش قیمت بدون طی فرآیندهای قانونی انجام گرفته است.
سازمان حمایت همچنین در راستای ساماندهی بازار اقلام خانگی، دستورالعمل ساماندهی بازار محصولات یاد شده را به سازمانهای صمت استانها ابلاغ و بر رصد و پایش مداوم و نظارت بر عملکرد واحدهای تولیدی، توزیعی، نمایندگیهای فروش و واحدهای صنفی این قبیل محصولات از حیث احتکار، عرضه نکردن و افزایش قیمت تاکید کرده است.
بنابراین این سازمان تاکید کرده که در صورت مشاهده هرگونه تخلف با موارد وفق قانون برخورد میشود.
این سازمان از شهروندان نیز درخواست کرده که هرگونه تخلف گرانفروشی را از طریق سامانه و تلفن ۱۲۴ به سازمان حمایت
مصرف کنندگان و تولیدکنندگان یا سازمان های صنعت، معدن و تجارت سراسر کشور گزارش دهند تا مورد رسیدگی قرار گیرد.
از اواخر دی ماه قیمت برخی محصولات این صنعت ۱۰تا ۱۵ درصد از سوی شرکتهای لوازم خانگی افزایش یافته و پیگیریها نشان میدهد مجوزی برای این افزایش قیمت صادر نشده است.
تولیدکنندگان میگویند با وجود ارائه لیست افزایش قیمت مواد اولیه، وزارت صمت هنوز با افزایش قیمت لوازم خانگی موافقت نکرده است. از طرف دیگر به گفته آنها قیمت مواد اولیه در بورس رها است و با دلار تغییر میکنند. همچنین تولیدکنندگان به دلیل مشکلات مربوط به سرمایه در گردش خواستار فروش اعتباری مواد اولیه هستند.
نکته دیگر این است که آنها از اساس با فرآیند قیمت گذاری سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان هستند و معتقدند اگر هم دولت به خاطر مشکلات معیشتی به مکانیزم عرضه و تقاضا تن نمیدهد، حداقل باید نظارتها را پسینی کند و اجازه دهد شرکتها بر اساس قیمت تمام شده، قیمت محصول نهایی را اعلام کنند و بعدا به شکایتهای احتمالی رسیدگی کند.
در مقابل سخنگوی وزارت صمت درباره افزایش قیمت اخیر شرکتهای لوازم خانگی گفته که مواد اولیه این صنعت افزایش نیافته و بیشتر صنایع تولیدکننده لوازم خانگی، لوازم خط تولیدشان را برای پنج ماه آینده با نرخ ارز قبلی خریدند و بنابراین نیازی به افزایش قیمت وجود ندارد. اما اگر تولیدکنندهای افزایش هزینه داشته باشد، طبق روال قبل میتواند آن را به سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان ارائه کند تا مورد بررسی قرار گیرد. موضوعی که تولیدکنندگان آن را رد میکنند و میگویند با توجه به مشکلات تامین سرمایه در گردش که همواره با آن مواجه بودند و تشدید این مشکل به دلیل سیاستهای انقباضی بانکها توان چنین کاری را ندارند.
گفتنی است از اول تیرماه مجوز افزایش ۱۵ درصدی قیمت برای تلویزیون و ۱۰ درصدی برای یخچال، یخچال فریزر و ماشین لباسشویی و ظرفشویی صادر و اجرا شد.
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با اشاره به افزایش قیمت لوازم خانگی توسط چند شرکت تولیدی گفت: وزارت صمت با افزایش قیمت لوازم خانگی مخالف است.
به تازگی نیز عباس هاشمی در پاسخ به سوالی در رابطه با افزایش قیمت لوازم خانگی اظهار داشت: مشکلات در اقتصاد و همچنین صنعت لوازم خانگی وجود دارد و کسی منکر آن نیست اما تلاش میشود که این مشکلات با کمترین آسیب حل و فصل شود.
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با اشاره به برخی مشکلات تولیدکنندگان لوازم خانگی اظهار داشت: عدم اطمینان از استمرار تامین مواد اولیه به اندازه کافی و با قیمت مناسب (قیمت جهانی) بین تولیدکنندگان این حوزه موج میزند از جمله مشکلات دیگر نرخ بالای تورم، نوسانات نرخ ارز و … مشکلات است.
وی با اشاره به اینکه اختلاف نرخ ارز بازار آزاد و نیمایی صادرات را زمین میزند، گفت: هیچ صادرکننده حاضر نیست ارز حاصل از صادرات که با مشکلات زیادی به دست آورده به جای ۴۰ هزار تومان به قیمت ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان بفروشد و این مسائل واقعیات اقتصاد است و هیچ کس نمیتواند منکر آن شود.
هاشمی با بیان اینکه تداوم تحریمنیز بر مشکلات تولیدکنندگان افزوده است، گفت: این تحریمهای ظالمانه نقل و انتقالات مالی را سخت و در مواردی غیرممکن کرده است و در مواردی نقل و انتقالات مالی با ریسک همراه است و همکاری ما را با شرکای خارجی محدود میکند.
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران اظهار داشت: همچنین محدودیت تسهیلات بانکی و مشکل در تامین سرمایه در گردش از دیگر مشکلات صنعت لوازم خانگی است که تولیدکنندگان این بخش را با مشکلات زیادی روبه رو کرده است.
لزوم فروش اعتباری مواد اولیه به صنایع لوازم خانگی
وی اظهار داشت: برای حل بخشی از مشکلات تولیدکنندگان لوازم خانگی فروش اعتباری مواد اولیه به صنایع لازم است در حالی تولیدکنندگان مجبورند مواد اولیه مورد نیاز خود را از بورس کالا خریداری کنند و به صورت نقدی نیز هزینه آن را پرداخت کنند.
هاشمی با بیان اینکه در این شرایط واحدهای تولیدکننده لوازم خانگی مواد اولیه را به صورت نقدی خریداری میکنند گفت: اما با توجه به پایین بودن قدرت خرید مردم، تولیدکنندگان محصولات تولیدی خود را به صورت اعتباری و مدتدار به فروش میرسانند که این مسئله مشکلات زیادی را برای آنها ایجاد میکنند.
وی با انتقاد از قیمتگذاری دستوری بیان داشت: در شرایطی که تولیدکنندگان لوازم خانگی با مشکلات زیادی مواجه هستند قیمت گذاری دستوری و سرکوب قیمتی نیز حاکم است و به این ترتیب با سیگنالهای منفی که به سرمایهگذار داده میشود حجم بازار لوازم خانگی را کوچک میکنیم.
دبیرکل انجمن صنایع خانگی ایران با بیان اینکه جدول و آنالیز افزایش هزینههای تولید لوازم خانگی به وزارت صمت ارائه شده است، بیان داشت: وزارت صمت مخالف افزایش قیمت لوازم خانگی است البته وزیر صمت درستاد تنظیم بازار فقط یک رای دارد و با همین یک رای نیز ستاد تنظیم بازار را باید مجاب کند.
وی اظهار داشت: با این شرایط واحد تولیدی یا باید به سمت نابودی پیش رود و یا اینکه بگوید مدارکم را دادهام و خودم افزایش قیمت را اعمال میکنم زیرا وزارت صمت این موضوع را مشمول مرور زمان میکند و بعد از ۶ ماه به جای افزایش مثلا ۳۷ درصدی اجازه افزایش ۱۰ درصدی را میدهد که این سیاستها مقطعی است و اصلا جواب نمیدهد.
هاشمی افزود: برای جبران پایین بودن قدرت خرید مردم نباید تولید را سرکوب کرد بلکه باید قدرت خرید مردم را افزایش داد.
وی با بیان اینکه ما سالهاست که خواستار حذف قیمتگذاری دستوری هستیم، گفت: ما نامهای در مورد ممنوعیت واردات لوازم خانگی ننوشتیم.
وی همچنین در رابطه با افزایش قیمت محصولات چند تولیدکننده لوازم خانگی بیان داشت: سازمان حمایت هم معتقد است که شیوه فعلی قیمت گذاری لوازم خانگی مناسب نیست اما باز هم تغییری ایجاد نمیکنند و میگویند روال قیمت گذاری
همین است.
هاشمی اظهار داشت: اگر تولیدکنندگان از روشهای غیربانکی تامین مالی کنند در محاسبات سازمان حمایت اعمال نمیشود و فقط منابع بانکی را مدنظر قرار میدهد ضمن اینکه سازمان حمایت فقط ظرفیت پروانه بهرهبرداری را بررسی میکند و به ظرفیت بلااستفاده واحدهای تولیدی توجه ندارد.
وی بیان داشت: با توجه به این مشکلات وزیر صمت از ما خواست تا ایرادات شیوه قیمتگذاری سازمان حمایت را ارائه دهیم تا اصلاح شود.
هاشمی با بیان اینکه بهترین شیوه و مکانیزم عرضه و تقاضا است اظهار داشت: اگر دولت اظهار بر نظارت دارد نظارت پسینی داشته باشد.
وی در رابطه با جریمه چند شرکت تولیدکننده لوازم خانگی گفت: چند شرکت در رابطه با افزایش قیمت لوازم خانگی جریمه شدهاند اما این مسئله مربوط به پروندههای سال ۹۹ است و ارتباطی به افزایش قیمتهای اخیر ندارد.
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی در مورد واردات کالاهای قاچاق نیز اظهار داشت: یک سری واردات از طریق پیلهوری، ملوانی و رویههای مرزنشینی انجام میشود که وزارت کشور متولی آن است و اخیرا اطلاعیهای صادر شد مبنی بر اینکه بیشتر از سهمیه قبلی میتوانند واردکنند لذا اگر کالایی در بازار کدرهگیری داشته باشد از این رویهها وارد شده است و در غیر این صورت از طریق قاچاق وارد کشور شده است.
وی بیان داشت: لوازم خانگی خارجی که از این طریق وارد شده باشد باید کد رهگیری داشته باشد و لذا باید ضمانت نیز داشته باشند و حتی معاون وزیر صمت اخیرا درخواستی داشت مبنی بر اینکه واحدهای داخلی کالاهایی که از این محل وارد میشود را ضمانت کنند و خدمات پس از فروش ارائه بدهند.
هاشمی در ادامه با اشاره به دستاوردهای تخصصی و مذاکرات در نمایشگاه هامکس ۱۴۰۱ بیان داشت: تمرکز این نمایشگاه روی صادرات به اوراسیا و پیمان شانگهای به علت گستردگی بازار و همچنین حجم بازار بود. حجم بازار اوراسیا حدود ۳۰۰ میلیارد دلار است که ۹۰ درصد آن مربوط به روسیه است.
وی بیان داشت: در این نمایشگاه انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با سفارت جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان جهت همکاری در راهاندازی مرکز نوآوری ایران و ارمنستان در بخش لوازم خانگی به عنوان دروازه ورود به کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا وارد مذاکره شد.
هاشمی اظهار داشت: همچنین در این نمایشگاه انعقاد تفاهمنامه مشترک فیمابین انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با اتاقهای بازرگانی الدیوانیه عراق با هدف سرمایهگذاریهای مشترک و عرضه مستقیم و فروش محصولات تولیدی لوازم خانگی ایران در کشور عراق انجام شد.
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران اظهار داشت: انعقاد تفاهمنامه همکاری فیمابین انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با مرکز نمایشگاههای بینالمللی عراق جهت راهاندازی نمایشگاه دائمی لوازم خانگی ایران در سلیمانه عراق انجام شد.
وی بیان داشت: گفتوگوهایی نیز برای توسعه بازراهای صادراتی لوازم خانگی کشور با برقراری و تعمیق تعاملات تجاری از طریق اتاقهای مشترک بازرگانی فیمابین تولیدکنندگان لوازم خانگی ایرانی با طرفهای تاجیکستان، فرانسه و کشورهای شمال آفریقا و اعزام هیئت تجاری انجام شد.
هاشمی اظهار داشت: در این زمینه با رایزن بازرگانی سفارت فرانسه گفت وگویی انجام شد تا با توجه به شرایط تحریمها چگونه میتوان در این زمینه اقدام کرد.
در ادامه این نشست همچنین فرشاد براتی، معاون برنامهریزی و اجرایی انجمن صنایع لوازم خانگی ایران اظهار داشت: صنعت لوازم خانگی ایران به صورت مستقیم برای ۳۰۰ هزار نفر و به صورت غیر مستقیم برای حدود یک میلیون نفر اشتغال ایجاد کرده است.
براتی اظهار داشت: این صنعت جایگاه دوم صنعت کشور بعد از صنعت انحصاری خودرو را دارد و موتور پیشران صنایع بالا دستی مانند فولاد و پتروشیمی و عاملی موثر برای حرکت اقتصاد بدون نفت است.
وی بیان داشت: گردش مالی این صنعت حدود ۶ میلیارد دلار در سال و برآورد میزان نیاز ارزی سالیانه حدود ۱.۲ میلیارد دلار است و سهم ارزشی لوازم خانگی حدود
۸درصد از کل صادرات بخش صنعت است ضمن اینکه سهم ۰.۷ درصدی از سهم صادرات غیرنفتی کشور را دارد.
همچنین محسن شکراللهی مدیرکل دفتر صنایع لوازم خانگی بیان داشت: ما به دنبال صادرات به صورت تصادفی نیستیم، بلکه باید مزیتهای رقابتی در صادرات لوازم خانگی را تقویت کنیم، به ویژه مزیتهای ایران در ارتباط با بازارهای منطقه باید ارتقاء یابد.
وی گفت: امروزه بیش از پیش نیازمند تحول صنعت در تکمیل زنجیره ارزش قطعهسازی، طراحیهای صنعتی و خدمات پس از فروش و صادرات هستیم.
مدیرکل دفتر صنایع لوازمخانگی درباره خبر اخیر مبنی بر خرید جهیزیه ایرانی با پنجاه میلیون تومان بیان داشت: منظور از تهیه جهیزیه ۵۰ میلیونی خرید کالای اصلی بود و در واقع معطوف به سه قلم کالای یخچال فریزر، لباسشویی و تلویزیون آن هم با تاکید بر سطح محصولات اقتصادی است.
شکراللهی افزود: امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند خلق فرصت در چرخه یادگیری هستیم و برنامهریزی کلان کشور باید از استراتژی جایگزینی واردات به سمت استراتژی توسعه صادرات حرکت کند و این مهم نیازمند گفت وگوی بیشتر و اتخاذ رویکرد همکاری مشترک و ارتقای دانش فنی است.
مدیرکل دفتر صنایع لوازمخانگی در مورد صادرات به کشورهای منطقه، گفت: ما به دنبال صادرات به صورت تصادفی نیستیم، بلکه باید بازارسازی، نفوذ در بازارها و ثبات در بازارهای منطقه را سرلوحه قرار داده و مزیتهای رقابتی در صادرات لوازم خانگی را تقویت کنیم، به خصوص مزیت های
ایران در ارتباط با بازار های منطقه باید ارتقا یابد.
شکراللهی بیان داشت: مردم و مصرف کنندگان چه در بازار منطقه و چه در بازار داخلی محصولات باکیفیت را میشناسند و محصولات با کیفیت و برند های معتبر را حمایت میکنند.
مدیرکل دفتر صنایع لوازم خانگی وزارت صمت بیان داشت: بر این اساس در نظر داریم که با مشارکت خانوارهای ایرانی و توسعه خدمات پس از فروش و تشویق برندهای معتبر محصولات شرکتهایی که کالای با کیفیت و با قیمت مناسب ارائه می دهند، را شناسایی کرده و با رتبه بندی فعالین صنعت و نشانهای مطرح در صنعت لوازم خانگی بهبود کیفیت و رضایت مردم را افزایش دهیم./رسالت