1403-10-10 20:37

جهت جستجو عبارت خود را در کادر روبرو وارد نمایید

اخبار ایران و استان

آیا واقعا”وعده دادن ” وظیفه نماینده مجلس است؟

انتخابات مجلس دوازدهم درپیش است وبازهم “بازاروعده ها”ی نامزدهای انتخابات داغ می شود،هرنامزدی به فراخوربینش ودانشش به مردم حوزه انتخابیش وعده های سرخرمن زیادی می دهدبرای “چندهزاررای”!

آیا واقعا”وعده دادن ” وظیفه نماینده مجلس است؟

انتخابات مجلس دوازدهم درپیش است وبازهم “بازاروعده ها”ی نامزدهای انتخابات داغ می شود،هرنامزدی به فراخوربینش ودانشش به مردم حوزه انتخابیش وعده های سرخرمن زیادی می دهدبرای “چندهزاررای”!

فرهادخادمی

 

انتخابات مجلس دوازدهم درپیش است وبازهم “بازاروعده ها”ی نامزدهای انتخابات داغ می شود،هرنامزدی به فراخوربینش ودانشش به مردم حوزه انتخابیش وعده های سرخرمن زیادی می دهدبرای “چندهزاررای”!

اما آیا واقعا رفتن به مجلس برای تحقق وعده هاست یا تمشیت امورکشور؟براستی چرا ازمنظرمردم نماینده خوب شخصی است که بهترین وعده ها رابدهد وچرا کارنامه نماینده ها را براساس میزان تحقق وعده هایش می سنجند؟ براستی چرا مردم اینگونه فکرمی کنند که درنتیجه افرادضعیف وغیرکارشناس اما “زبان باز”که توان “درباغ سبز”نشان دادن به مردم را دارند بعنوان نماینده برگزیده می شوند؟!

کارکرد مجلس، مستلزم رعایت موازینی است از جمله آنکه مردمی که نمایندگان را انتخاب می‌کنند از آنان همان وظیفه‌ای را بخواهند که وظیفه مجلس به لحاظ ذاتی است. توسعه نیافتگی سیاسی سبب می‌شود درک مناسبی ازکارکرد مجلس نداشته باشیم وکارکرد آن را به آنچه خودمان دوست داریم، تقلیل وتنزل دهیم.

اکنون نمایندگان مجلس درحوزه‌هایی که انتخاب می‌شوند قول آبادانی و حل مشکلات را می‌دهند و عمده مردم هم در طول چهار سال از نمایندگان سئوال نمی‌کنند که برای کارهای کلان کشور چه کرده اید؛ بلکه می پرسند برای شهر و مشخصا  یک حوزه انتخابیه چه کرده اید؟

ریشه این کار توسعه نیافتگی سیاسی و محرومیت فراوان، انباشت نیازهای پاسخ داده نشده مردم و تبعیض‌های زیادی است که در جامعه بوده و اکنون عمیق‌تر هم شده است.

این موارد مانع می‌شود که مردم از نمایندگانشان کارکردهای اصلی را مطالبه کنند. مردم برای تأمین همان نیازهای عاجل خود به این مرحله رسیده‌اند که کسی را به اسم یک کاری انتخاب کنند، ولی عملاً کارهای دیگری از او بخواهند و هرکسی آن خواست های جانبی و غیرمرتبط را انجام ندهد، برای دور بعد، از نظر عمده مردم لایق نمایندگی نخواهد بود چون نتوانسته است اصطلاحا حقشان  را از  قدرتمندان بگیرد.

یعنی همین وضعیتی که حق مردم به ساختن یک جاده، تأمین آب آشامیدنی برای یک روستا، ساخت تعدادی خانه و خواست ‌هایی از این دست تقلیل یافته است. توجه داشته باشید این موارد حق مردم است ولی مجرای رسیدن به آن این نیست که نماینده مجلس این کار را انجام دهد. نمایندگان باید با چنان دانایی و فهم، مملکت را از نظر قانونگذاری اداره کنند که وقتی دولت آن قوانین را اجرا کرد، مسکن و  آب و آموزش و بقیه نیازهای مردم تأمین شود.

این نوع نگاه، به علت توسعه نیافتگی و انبوه مشکلاتی است که با آن مواجهیم. اگر شما می‌بینید مجلس جامعیت ندارد به دلیل این است که محیط درونی و بیرونی حاکم بر نمایندگان دارای چنین فضایی است.

این فضا، نماینده را منفعل می‌کند یعنی او می‌داند که اگر امور حوزه انتخابیه خود را حل نکند، دفعه بعد به احتمال زیاد انتخاب نمی‌شود. پس باید به جای انجام کار مجلس  و قانونگذاری، کار بخشدار و رئیس اداره آب و گاز و راه را انجام دهد.

اینکه کارکردها پایین است و افراد در قانونگذاری‌های جامع شرکت نمی‌کنند بدین علت  است که محیط توسعه نیافته آنها را به انجام امور دیگری وادار می‌کند. توسعه نیافتگی یکی از آفت‌های انحراف مجلس از وظایف اصلی خویش است.

در واقع می توان گفت که توسعه نیافتگی از یک سو سبب می‌شود نمایندگان به وظایف اصلی خود عمل نکنند و از سوی دیگر ابزار توجیهی برای عدم رسیدگی به وظایفشان را در اختیارشان می‌گذارد.البته منظور از توسعه نیافتگی تغییرات بلند مدتی است که در کشور باید اتفاق بیفتد به نحوی که درآمد سرانه مردم سال به سال افزایش پیدا کند و مردمی که نیازهای اولیه ای مثل مسکن و خوراک و پوشاک و مدرسه و بهداشت و درمانشان را رفع کرده اند، از طریق دانش، تحصیلات، اختراعات و ابداعات، تغییرات تجربه کرده خود را به نمایش بگذارند.

منظور از توسعه یافتگی، عمران نیست. توسعه یافتگی به معنای تغییرات مداوم در طول زمان در ذهن، افکار، بینش و نگرش است؛ بنابراین تا زمانی که توسعه نیافتگی حاکم باشد، عدم جامعیت هم وجود خواهد داشت.بحث در مورد تاثیر متقابل مجلس و توسعه یافتگی بر یکدیگر، همان موضوع، اول مرغ بوده یا تخم مرغ است. این محیط است که نماینده ای را انتخاب می کند که محلی فکر می کند و نماینده ای هم که محلی فکر می کند، نمی تواند قانونگذاری جامع داشته باشد ، لذا به هر چیزی غیر از اولویت ها بیشتر توجه دارد و منابع کشور را درست تخصیص نمی دهد.

حرف من این است جامعه ای که به لحاظ توسعه ای مشکل دارد، در انتخاب های خود خوب دقت نمی کند. افرادی هم که در نتیجه این انتخابها وارد مجلس می شوند، به توسعه فکر نمی کنند. البته نهاد های دیگری هم در کشور هستند که باید به توسعه فکر کنند.

 

واینجاست که لااقل دستگاه های مرتبط با امرمهم انتخابات مانند وزارت کشور وارکانش وحتی شورای نگهبان ومجمع تشخیص مصلحت نظام درهمین فرصت کوتاه باقیمانده به انتخابات وارد گود شوند وبابرنامه های آموزشی .روشنگرانه ذهنیت مردم را نسبت به مجلس وکارکردهای مهم آن روشن نمایند تا شان مجلس به جایی برگردد که :عصاره فضائل ملت ” باشد

 

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در email
اشتراک گذاری در whatsapp

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *