1403-10-02 09:18

جهت جستجو عبارت خود را در کادر روبرو وارد نمایید

اخبار ایران و استان

بادام مامایی؛ به‌نام بام ایران و به کام هندی‌ها

مشکلات بادام‌کاران چهارمحال و بختیاری در تولید، فروش، برندسازی و صادرات به یک قصه پرغصه تبدیل شده است و امروز سود میلیاردی بادام به جای جیب کشاورز به جیب هندی‌ها می‌رود.

بادام مامایی؛ به‌نام بام ایران و به کام هندی‌ها

مشکلات بادام‌کاران چهارمحال و بختیاری در تولید، فروش، برندسازی و صادرات به یک قصه پرغصه تبدیل شده است و امروز سود میلیاردی بادام به جای جیب کشاورز به جیب هندی‌ها می‌رود.

مشکلات بادام‌کاران چهارمحال و بختیاری در تولید، فروش، برندسازی و صادرات به یک قصه پرغصه تبدیل شده است و امروز سود میلیاردی بادام به جای جیب کشاورز به جیب هندی‌ها می‌رود.

چهارمحال و بختیاری قطب تولید بادام مامایی در کشور محسوب می‌شود، بادام تولیدی در این استان محبوبیت بالایی برای دلالان دارد، زیرا بادامی که در این استان توسط بادام‌کاران با زحمت و مشقت بسیار تولید می‌شود، زیر قیمت از کشاورز توسط دلال خریداری و باید سود کلان توسط کشور هند به سایر نقاط جهان صادر می‌شود.

بادامی که در چهارمحال و بختیاری تولید می‌شود می‌توانست علاوه بر ایجاد اشتغال به مقاوم شدن اقتصاد بیمار این استان نیز کمک کند، اما به‌نظر می‌رسد تلاش کشاورزان این استان در تولید بادام در نهایت منجر به مقاوم شدن اقتصاد کشور همسایه شده است و بازرگانان هندی امروز بیش‌ترین سود را از بادام این استان به جیب می‌زنند.

استانی که در صدر تولید بادام کشور قرار دارد، هنوز یک واحد سورتینگ بادام در آن مستقر نشده است، وعده‌های متعددی برای احداث شهرک تخصصی بادام در سالیان اخیر به گوش رسیده است، اما به‌نظر می‌رسد این وعده نیز در پیچ و خم امورات اداری مانده است.

برندسازی یکی از موضوعات حائز اهمیت در خصوص بادام مامایی است، امروز بادام مامایی استان به نام سایر استان‌ها صادر می‌شود، برای مثال سیستان و بلوچستان سهمی در تولید بادام کشور ندارد، اما جزو اولین صادرکنندگان بادام در کشور محسوب می‌شود و نامی از چهارمحال و بختیاری در بین صادرکنندگان بادام نیست.

سالانه بالغ بر ۲۰ هزار تن بادام در چهارمحال و بختیاری تولید می‌شود

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه کشور ایران از نظر تولید بادام در رتبه پنجم جهان قرار دارد، اظهار کرد: سالانه ۱۰۰ هزار تن بادام در کشور ایران تولید می‌شود که از ۷۰ هزار هکتار سطح زیر کشت بادام در کشور ۱۷ هزار هکتار در این استان است و سالانه بالغ بر ۲۰ هزار تن بادام در این استان تولید می‌شود.

ابراهیم شیرانی با بیان اینکه اکثر سورتینگ‌های بادام در منطقه نجف‌آباد اصفهان واقع شده است، گفت: شهرک تخصصی بادام با هدف تجمیع تمام واحدهای فرآوری، سورتینگ و بسته‌بندی ارقام بادام در شهرستان سامان کلید خورد تا علاوه بر ارزآوری شاهد ایجاد اشتغال در چهارمحال و بختیاری باشیم.

وی با تاکید بر اینکه تمامی صادرات بادام چهارمحال و بختیاری در سایر گمرکات کشور در حال انجام است، بیان کرد: طی مصوبه‌ای مقرر شد از این پس تعیین نوع رقم و قیمت‌گذاری بادام‌های صادراتی از گمرکات کشور توسط کارشناسان جهادکشاورزی این استان انجام شود که اگر محقق شود، صادرکنندگان مجبور می‌شوند صادرات خود را از گمرک شهرکرد انجام دهند.

شیرانی با اشاره به اینکه برندسازی محصول بادام از دو سال گذشته به‌صورت جدی در دستور کار سازمان جهادکشاورزی قرار گرفته است، عنوان کرد: در ابتدا سالم‌سازی پایه نهال بادام رقم ربیع و مامایی در دستور کار قرار گرفت.

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: جلسه‌ای در خصوص واگذاری زمین به متقاضیان در شهرک تخصصی بادام در شهرستان سامان تشکیل و مقرر شد ۳۰ درصد آورده متقاضیان در گام اول پرداخت شود، باید سریع‌تر این کار انجام شود.

رتبه اول چهارمحال و بختیاری در تولید بادام مامایی

معاون توسعه و بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه این استان رتبه اول کشور در تولید بادام مامایی را به خود اختصاص داده است، اظهار کرد: باید رتبه‌های استان در تولید محصولات کشاورزی حفظ شود.

بهروز میرزایی افزود: در برندسازی محصولات کشاورزی در چهارمحال و بختیاری عملکرد خوبی نداشتیم، شهرک تخصصی بادام می‌تواند گامی مؤثر در توسعه برندسازی بادام، قیمت‌گذاری بادام، اشتغال و ارزآوری داشته باشد.

وی با بیان اینکه محصول بادام در چهارمحال و بختیاری در حال جایگزین شدن با سایر محصولات کشاورزی است، خاطرنشان کرد: باید از بادام‌کاران استان حمایت کنیم.

چهارمحال و بختیاری از قافله برندسازی بادام عقب مانده است

رئیس کمیسیون کشاورزی، صنایع تبدیلی، آب، منابع‌طبیعی و محیط‌زیست اتاق بازرگانی چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به مصوبات آخرین جلسه کارگروه توسعه صادرات غیرنفتی استان، اظهار کرد: در این جلسه مقرر شد انجمن تخصصی بادام جلسه‌ای با محوریت برندسازی بادام داشته باشد، بنابراین تصمیم گرفتیم این موضوع در کمیسیون کشاورزی مطرح و در خصوص آن تصمیم‌گیری شود.

خلیل شریفی افزود: چهارمحال و بختیاری قطب تولید بادام در کشور محسوب می‌شود، بادام مامایی در بین سایر ارقام بادام تولیدی استان، جنبه صادراتی بیش‌تری دارد و عمده بادام مامایی تولیدی به کشور هند صادر می‌شود.

وی با بیان اینکه به طور متوسط سالانه ۱۴۰۰ تن بادام و مغز بادام از چهارمحال و بختیاری صادر می‌شود، خاطرنشان کرد: متأسفانه اکثر صادرکنندگان بادام به‌صورت فله‌ای مغز بادام را صادر می‌کنند، این استان از قافله برندسازی بادام عقب مانده است.

این صادرکننده بادام در چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه در جلسه آتی این کمیسیون موضوع شهرک تخصصی بادام استان مورد توجه قرار خواهد گرفت، گفت: راه‌اندازی هر چه سریع‌تر این شهرک یک اولویت در استان محسوب می‌شود.

وی بیان کرد: برای حل مشکلات و معضلات در حوزه تولید، فروش و صادرات بادام از استان نیازمند راهکارها و پیشنهادات عملی هستیم، با شرایط موجود قطعاً تولید بادام در چند سال آینده صرفه اقتصادی نخواهد داشت.

شریفی با تاکید بر اینکه انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان بادام در اتاق بازرگانی چهارمحال و بختیاری تشکیل شده است، یادآور شد: این انجمن همانند یک صنف در استان برای پیگیری موضوعات مرتبط با این حوزه فعال شده است.

رئیس کمیسیون کشاورزی، صنایع تبدیلی، آب، منابع‌طبیعی و محیط‌زیست اتاق بازرگانی چهارمحال و بختیاری عنوان کرد: برای برندسازی بادام از نظرات صاحب‌نظران استفاده خواهیم کرد، کارگروه تخصصی بادام ذیل کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی و با حضور صاحب‌نظران در این حوزه تشکیل خواهد شد.

وی افزود: بادام یکی از ظرفیت‌ها در حوزه تولید محصولات کشاورزی در چهارمحال و بختیاری است، حلقه‌های ارزش این محصول باید بومی‌سازی شود.

تولیدکنندگان بادام در چهارمحال و بختیاری علاوه بر مشکلات ذکر شده با مشکلاتی نظیر سرمازدگی، کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی، کمبود نیروی انسانی برای برداشت مواجه هستند. باغداران یکسال برای تولید یک محصول تمامی مشکلات را به جان می‌خرند، اما زمانی‌که باید سودی عایدشان شود، دلالان وارد عرصه می‌شوند و بادام را با نازل‌ترین قیمت از باغدار خریداری می‌کنند و سود کلان در تجارت بادام یک شبه به جیب کسانی سرازیر می‌شود که هیچ زحمتی برای تولید این محصول نکشیده‌اند.

محصول بادام می‌تواند علاوه بر ارزآوری بالا به ایجاد اشتغال در استانی که در صدر استان‌های بیکار کشور قرار دارد، کمک بزرگی کند، اما این ظرفیت ویژه هم‌چنان در عمل مغفول مانده است و تنها در صدر موضوعات جلسات مرتبط با بخش کشاورزی قرار دارد./مهر

 

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در email
اشتراک گذاری در whatsapp

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *