سد باباحیدر یکی از طرحهای مهم و حیاتی چهارمحال و بختیاری در بخش تامین آب پایدار است که از ۱۴ سال قبل مردم برای بهرهبرداری از آن انتظار میکشند و اکنون در دولت سیزدهم روند شتابانی برای اجرای کامل به خود گرفته است، به طوری که روند اجرایی این طرح به بهرهبرداری نزدیکتر شده است.
با پایان یافتن سال آبی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ چهارمحال و بختیاری پانزدهمین سال متوالی خشکسالی خود را پشت سر گذاشت.
باور این موضوع برای استانی که روزی یکی از قطبهای بارش برف شناخته میشد و در حدود ۱۱ درصد آب شیرین کشور را تولید میکرد سخت است اما نه تنها گریزی از این واقعیت وجود ندارد بلکه اگر این موضوع از همان سالهای ابتدایی ورود به دوران خشکسالی جدی گرفته میشد امروز وضعیت منابع آب این استان به وخامت شرایط کنونی نبود.
خشکسالیهای اخیر چهارمحال و بختیاری از سال آبی ۸۵-۸۶ آغاز شد و در طول این دوران وضعیت منابع آب این استان هر سال با کسری قابل توجهی روبرو بود به طوری که در سال آبی گذشته اثر خشکسالی به مغز استخوان این استان رسید و جریان آب یکی از پرآبترین و مهمترین چشمههای کشور با عنوان چشمه کوهرنگ خشک شد و تامین آب شرب برای شهرها و روستاهای در مسیر خط انتقال این چشمه با بحران روبرو شد.
اکنون یکی از طرحهای مهم و حیاتی برای چهارمحال و بختیاری در زمینه عبور از این بحران بهرهبرداری از سدبابا حیدر به عنوان یکی از پروژههای مورد نیاز استان است که در سفر رییسجمهور به استان بر تسریع در اجرایی شدن آن تاکید شد.
ضرورت بهرهبرداری از این سد
یکی از اهالی این منطقه میگوید: چهارمحال و بختیاری سالهاست گرفتار خشکسالی شده است و احداث این سد بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
بهرامی در اینباره افزود:با اینکه چهارمحال و بختیاری زمانی یکی از استانهای پر آب بود اکنون خشکسالی آن را در برگرفته است و شاید این سد بتواند بخشی از کمبودهای جدی آب در این منطقه را جبران کند.
بررسی آخرین وضعیت سد بابا حیدر شهرستان فارسان
فرماندار فارسان از پیشرفت بالای ۸۰ درصد سد باباحیدر این شهرستان خبر داد و گفت: با اهتمام دولت سیزدهم و با توجه به مصوبه سفر استانی رییس جمهور، دریاچه این طرح زمستان امسال آبگیری میشود و انتظار ۱۴ ساله برای افتتاح آن به پایان میرسد.
سید هادی صالحی افزود: یکی از اقدامات قابل توجه دولت سیزدهم فعالسازی طرحهای راکد و نیمهتمام سالهای گذشته است که یکی از مهمترین این طرحها در استان و شهرستان فارسان، سد باباحیدر و طرح انتقال آب از این سد به شمار میرود و با اهتمامی که برای تکمیل این طرح به کار گرفته شده است امید میرود زمستان امسال دریاچه سد آبگیری شود.
وی سد باباحیدر و خط انتقال آب از این سد را از مهمترین مصوبات سفر رییسجمهور اعلام کرد و گفت:در سفر رییسجمهور و هیات دولت به استان ۲۰۰ میلیارد تومان برای تکمیل سد و ۳۰۰ میلیارد تومان برای اجرای خط انتقال آب باباحیدر، اختصاص یافت و تخصیص این میزان اعتبار میتواند روند اجرای این ۲ طرح مهم را سرعت ببخشد.
فرماندار فارسان با بیان اینکه پیمانکار سابق سد باباحیدر نسبت به برنامه زمانبندی عملکرد مناسبی نداشته است، افزود: به همین دلیل بر اساس قانون، خاتمه پیمان داده شده است و پیمانکار جدید که قرارگاه خاتم است بزودی فعالیت خود را برای ادامه اجرای طرح آغاز میکند.
صالحی خاطرنشان کرد: در طول یکسال اخیر یکی از موانع اجرای سد باباحیدر عبور خط انتقال برق فشار قوی از بستر دریاچه سد بود که به همت دولت رفع شد و علاوهبر آن شرکت آب منطقهای استان متعهد شده است تا مسیر دسترسی روستای امیدآباد سراب که با آبگیری سد زیر آب میرود را تغییر دهد و نسبت به انجام زیرساخت و آسفالت مسیر جدید اقدام کند.
وی پرداخت حقوق معوق هشت ماهه کارگران سد باباحیدر را از دیگر اقدامات دولت سیزدهم در اجرای این طرح عنوان کرد و گفت: حقوق و مزایای کارگران سد تا پایان مرداد پرداخت شده است و پس از آن برای مدت زمانی که طرح به سبب عملکرد نامناسب پیمانکار دچار توقف شده است با رایزی با ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان و سازمان تامین اجتماعی، بیمه بیکاری برای کارگران در نظر گرفته شده است این در حالی بود که پیمانکاران قبلی بدهیهای انباشته به تامین اجتماعی داشتند اما مساله بدهی پیمانکار را از حق و حقوق کارگران جدا کردیم.
فرماندار فارسان خاطرنشان کرد: همچنین مقرر شده است تا با آغاز به کار پیمانکار جدید اولویت جذب نیرو با کارگران قدیمی طرح باشد.
صالحی در ادامه با اشاره به آغاز به کار اجرای طرح خط انتقال آب سد باباحیدر اظهار داشت: این خط انتقال به طول ۳۵ کیلومتر خط اصلی و ۱۰ کیلومتر خطوط فرعی، ۴۴۱ میلیمتر برثانیه آب شرب پایدار را به ۶ شهر و ۱۱ روستای شهرستان فارسان انتقال میدهد و علاوهبر آن کاربری آب کشاورزی و صنعت نیز در این طرح دیده شده است.
وی تصریح کرد: پیمانکار طرح قول داده است چنانچه در اجرای طرح معارضی شکل نگیرد آن را ظرف مدت ۶ ماه به بهرهبرداری برساند.
فرماندار فارسان افزود: انتظار میرود افرادی که در مسیر اجرای این طرح دارای زمین هستند در تملک زمینها از سوی دولت همکاری کنند و چالشی در این خصوص برای اجرای طرح شکل نگیرد تا این طرح هرچه سریعتر افتتاح و مردم شهرستان و درمجموع کل استان از مواهب آن بهرهمند شوند.
سد غدیر باباحیدر در فاصله ۴۷ کیلومتری مرکز استان چهارمحال و بختیاری بر روی رودخانه سراب قرار گرفته است.
این سد قرار است آب شرب، صنعت و کشاورزی شهرستان فارسان را تامین کند و به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری مخزن این سد به عنوان طرح پدافندی در موارد بحرانی و ضروری آب شرب شهر شهرکرد را نیز تامین میکند.
منبع اصلی آب این طرح از ۲ سرشاخه سراب و بردی تشکیل شده که شاخه اصلی آن از سرشاخه سراب است که از طریق چشمهای به همین نام تغذیه میشود.
عملیات احداث این طرح از تیرماه سال ۱۳۸۷ آغاز شد و اجرای این طرح در طول این سالها با فراز و نشیبهای بسیاری روبرو بوده است اما از سال گذشته، عملیات اجرایی آن از سرعت بیشتری برخوردار شد.
نوع این سد، سنگریزهای بوده و شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری کارفرمای این طرح است./ایرنا