سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور در سومین نشست خبری خود با اصحاب رسانه، ضمن گرامیداشت هفته دولت، ضمن تشکر از اصحاب رسانه در اطلاع رسانی و نقدهای منصفانه آنها گفت: ارتباط دولت با رسانه را یک ضرورت میدانم که همواره در تبیین نظر دولت مردان به مردم و انعکاس نظرات مردم به مسئولین فعال هستند و این ارتباط دو سوی و دوجانبه میتواند باشد، تا دولتمردان در جریان دغدغههای مردم بیش از پیش قرار بگیرند.
رئیسی گفت: در کشور امید ایجاد شده است. رشد تولید ۶ درصد شد و همه شاخصها نشان دهنده رشد است. ۲۳ استان ما اعلام میکنند که شرایط بیکاری کاملاً متفاوت شده است. رئیس جمهور تصریح کرد: دشمن منزوی کردن ایران اسلامی در جهان و مأیوس کردن مردم در درون را دنبال کرد که در هر دو راهبرد شکست خورد. وی افزود: عضویت در شانگهای و بریکس نشان داد ایران اسلامی راهبرد و ظرفیت دارد و دشمن در منزوی کردن ایران شکست خورد.
رئیس جمهور در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه جوان در خصوص بی توجهی و سانسور و انتقاد منتقدین دولت در جناح اصلاح طلب نسبت به دستاوردهای دولت، گفت: انصاف نسبت به دیگران و نگاه منصفانه به آنان بسیار مهم است. البته اشکالی ندارد همراه با نقد باشد، اما لطفاً نگاه کنند ببینند که دولت در چه شرایطی سکان هدایت را بر عهده گرفته و چه دستاوردهایی داشته است.
رئیس جمهور در پاسخ به پرسش خبرنگار راشاتودی مبنی بر اینکه برخی نقش بریکس و شانگهای را برای فرار از تحریم کمرنگ میدانند و معتقدند که برای رفع مشکلات باید با آمریکا و چند کشور غربی ارتباط برقرار کرد، گفت: ما میز مذاکره را برای رفع تحریمها ترک نکردیم و خودشان ترک کردند و بعد هم گفتند میخواهند به میز مذاکرات بازگردند.
رئیس جمهور تصریح کرد: شانگهای ائتلافی مهم در آسیاست و در حوزه اقتصادی و اجتماعی بسیار مهم است. اینکه برخی میگویند راهکار رفع مشکلات ما ارتباط با چند کشور غربی است، باید بگویم که ما منتظر لبخند آنان نخواهیم ماند و زندگی مردم را متصل به آنان نمیکنیم.
رئیسی اظهار داشت: عضویت در شانگهای و بریکس حتماً در مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا اهمیت دارد و ایران ظرفیتهای زیاد و منحصر به فردی دارد.
رئیسی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه دولت شما از جمله دولتهایی است که به سفرهای استانی اهتمام جدی دارد اما برخی بر این باورند که میشود از مرکز و ستاد و به صورت کارتابلی و با نظرسنجی چشمی کشور را اداره کرد و سفرهای استانی را در دوره مدیریت خودشان جدی نمیگرفتند. تجربه دوساله شما در رابطه با سفرها و دستاوردهای آن چیست و آیا این روند را ادامه خواهید داد، گفت: اوایل دولت برخی نسبت به انجام سفرهای استانی انتقاد داشتند. عرض کردم ۶روز کار ملی و یک روز نگاه به استانها باید وجود داشته باشد.
رئیسی افزود: صرف رفتن به سفرهای استانی فقط مطرح نیست بلکه رفتن باید همراه با مصوبات سفر همراه با پیگیری برای رفع مشکلات باشد.
رئیسی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه شرق در خصوص اینکه جامعه دچار التهاب است و متأسفانه به سمت فضای دو قطبی سازی حرکت میکند، گفت: بنده التهابی را در جامعه نمیبینم و به آن معتقد نیستم بلکه این التهاب در میان دشمن قرار دارد و آنان التهاب دارند.
وی ادامه داد: البته در میان ما اختلاف نظر هست که طبیعی است اما جامعه دچار التهاب نیست. این القای دو قطبی شدن دشمن به ما است اما آنچه که ما از جامعه خود شناخت داریم این است که جامعه ما دارای نقاط اشتراک بسیار بالا است و البته اختلافاتی هست که اشکالی هم ندارد.
رئیس قوه اجرایی کشور اذعان داشت: یادتان هست که ۶۱ اقتصاددان نامه نوشتند و نگرانیهای خود را در خصوص تورم سه رقمی اعلام کردند. در حال حاضر چند وقت از آن نامه میگذرد؟ البته من نمیخواهم بگویم که آنها دغدغه کشور را نداشتند یا اقتصاد نمیدانند، من چنین ادبیاتی ندارم. قطعاً نظرات آنها را محترم میدانم که دغدغه دارند. اما کارشناسان معتقد بودند که ما با همین روند حرکت کنیم، تورم کاهش خواهد یافت لذا این دو قطبی نبود بلکه هشدارهایی بود برای آنکه اگر دست به دست هم بدهیم میتوانیم کشور را به گونهای پیش ببریم که رشد نقدینگی کاهش یافته و رشد تورم کاهشی شود.
رئیس قوه مجریه با اشاره وعدههایی که در انتخابات داد بیان داشت: من هم وعدههایی که در انتخابات دادم به یاد دارم و به همه آنها وفادار هستم و تا آخر بنا بر همان مشی است که ادامه خواهم داد، البته ممکن هست تفسیرها از مشی و نظرات ما متفاوت باشد و ما آن را ایراد نمیبینیم اما آنچه را که در انتخابات گفتیم به آن پایبند خواهیم بود.
رئیسی در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره برنامه دولت درباره توزیع یارانهها، گفت: با اصلاح اقتصادی که در اردیبهشت ۱۴۰۱ انجام شد، مبلغی به دهکهای مختلف داده شد و ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومان بود که با اعطای کالابرگ این رقم افزایش یافت.
وی یادآور شد: زیرساختهای کالابرگ در ابتدا آماده نبود و ما به مجلس اعلام کردیم. سرانجام زیرساخت آن در دی ۱۴۰۱ فراهم شد و از آن زمان به طور آزمایشی اجرا شد. امسال هم برای اینکه قیمتها با قیمت ارز تغییر نکند و سفره مردم دچار تلاطم نشود، اعطای کالابرگ در حال انجام برای ۵ دهک است و قابل توسعه برای دهکهای دیگر جامعه هم است. رئیس جمهور تصریح کرد: غیر از قضیه یارانهها که کمکی برای اقشار است و فاصله طبقاتی را کم میکند، تلاش دولت ثبات و کاهش قیمتهاست. مسئله تولید محوریت دارد و باید رشد داشته باشد و اقتصاد باید رشد داشته باشد و بنای دولت آن است که ارزش تولید ملی افزایش یابد. دولت به دنبال ثبات قیمتها و حفظ ارزش پول ملی است و ابتدای امسال وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه برنامهای برای مهار تورم و رشد تولید ارائه دادند و این برنامه رصد میشود که به واقع محقق شود.
رئیسی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه با توجه به اغتشاشات سال گذشته و رفتارهای مجرمانه برخی اساتید و سوء استفاده از محیط دانشگاه با پنهان شدن ادعای آزادی بیان، این توقع وجود داشت که دولت برخورد جدیای را با این جریان داشته باشد اما اولاً شما بخشنامه امتداد عفو رهبری را دادید و ثانیاً برخورد جدی هم به جز یکی دو مورد اخیر، صورت نگرفت. دولت چه برنامهای برای تضمین محیط علمی دانشگاهها دارد، گفت: معتقدیم نباید نشاط علمی در دانشگاه دچار آسیب شود. کرسیهای آزاد اندیشی و نظریه پردازی باید در دانشگاهها فعال شود. فضای گفتگو و سخن گفتن و سخن شنیدن باید در دانشگاهها فعال شود لذا همواره از این موضوع استقبال کردهایم نه در این دوران که در دولت هستم بلکه در هر مسئولیتی که حضور داشتم با حوزه دانشگاه ارتباط داشتم و هرجایی که جلسهای برای پرسش و پاسخ مطرح نمیشد، بنده متقاضی میشدم. رئیسی افزود: در قضایایی که اتفاق افتاد برخی دچار غفلت شدند لذا باید حتماً آنها را آگاه کرد. محیط دانشگاه نباید از محیط آرامش و علم افزایی و معرفت افزایی، به محیط دیگری تبدیل شود. وی ادامه داد: باید نسبت به کسانی که دچار جرم و اتهامی شدند با الهام گرفتن از عفو رهبری این عفو شامل آنها شود. رئیسی گفت: مواردی از تخلف افراد در کمیتههای انضباطی به بنده گزارش شده که دستور پیگیری آنرا دادهایم تا انشالله با پیگیری وزیر علوم و بنده بررسی خواهیم کرد.
در ادامه این نشست خبری خبرنگار مهر از رئیس جمهور پرسید؛ تمهیدات و برنامههای دولت برای افزایش سرانه مطالعه و کاهش قیمت کتاب و همچنین حفظ و توسعه سبد فرهنگی خانوارهای ایرانی با توجه به اینکه در سالهای اخیر قیمت کتاب افزایش چند برابری و سرسام آوری داشته و عملاً تهیه کتاب برای بخشهای مختلفی از جامعه از جمله جوانان و دانشجویان دچار سختی بود و اخیراً مقام معظم رهبری هم در این خصوص نکاتی را بیان فرمودند، چیست؟ رئیسی پاسخ داد: دغدغه فرهنگی بسیار مهم و قابل توجه است. بیشتر قیمت کتاب به کاغذ باز میگردد و میتوانیم در کاغذ خودکفا شویم و دیگر کاغذ وارد کشور نکنیم. مصرف کاغذ برای کتابهای درسی و روزنامهها و کتاب است.
وی ادامه داد: میزان تولید کاغذمان در کشور قابل قبول نبود که باید افزایش مییافت، در این دو سال تولید کاغذ افزایش چشم گیری داشته است. کتب درسی ما که عدد آن بالاست، الان با کاغذ تولید داخل چاپ میشود که موفقیت بزرگی است و باید آن را ادامه دهیم.
رئیسی در پاسخ به این سوال که تاکنون از طرف مقامات دولت شما و حتی خود شما پاسخ صحیح در مورد عدم احیای برجام به مردم داده نشده است، این درحالیست که میلیاردها دلار پول بخاطر عدم احیای برجام از بین رفته است. چرا در این باره اطلاع رسانی دقیقی انجام نشده است، گفت: از ابتدای کار دولت اعلام کردیم که موضوع برجام را بعنوان یکی از پروندههای سیاست خارجی دنبال خواهیم کرد اما مسئله سیاست خارجی ما تک گزینهای نیست. اشکالی که ما به قبل داشتیم اینکه با برجام به صورت تک گزینهای رفتار شد.