سمیه پناهنده
اجرای طرح جهش تولید یک اقدام اثرگذار برای استفاده از زمینهای کم بازده و توسعه کشت دیم است که با همکاری ستاد اجرای فرمان امام خمینی(ره) و وزارت جهادکشاورزی در راستای ایجاد اشتغال پایدار و رونق کشاورزی در دیمزارها از سال زراعی جاری در چهارمحال و بختیاری آغاز شده است.
اجرای طرح جهش تولید از سال زراعی گذشته با همکاری ستاد اجرایی فرمان امام خمینی(ره) و وزارت جهادکشاورزی در برخی استانهای کشور اجرایی شد که در سال زراعی جاری در ۳۰ هزار هکتار اراضی دیم استان اجرا میشود.
این طرح برای کشت محصولات مهم و راهبردی از جمله گندم و جو، حبوبات، دانههای روغنی و در راستای تامین امنیت غذایی، ایجاد اشتغال پایدار کشاورزان، استفاده بهینه از آب سبز و صرفهجویی در استفاده از منابع آبی با همکاری ستاد اجرای فرمان امام خمینی(ره) و جهادکشاورزی در دست اجراست.
در راستای اجرای این طرح برنامههای حمایتی و تشویقی از جمله ارائه آموزش رایگان به کشاورزان، یارانه بیمه محصولات کشاورزی و پرداخت تسهیلات ارزان قیمت، پرداخت یارانه کود و سایر نهادها از جمله سم و بذر و تامین تجهیزات و ادوات کشاورزی از محل اعتبارات تشویقی ستاد اجرایی فرمان امام (ره) به کشاورزان اعطاء میشود.
سید جواد ساداتی نژاد وزیر جهادکشاورزی چهارم مرداد در همایش آغازین سال زراعی (۱۴۰۱ – ۱۴۰۲) طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور به همت ستاد اجرایی فرمان امام که با حضور محمد مخبر معاون اول رئیسجمهور برگزار شد، گفته بود: با اجرای این طرح در سطح پنج میلیون هکتار از دیمزارهای کشور جهش بزرگی در تولیدات کشاورزی و امنیت غذایی کشور ایجاد خواهد شد.
در زمان حاضر متوسط تولید گندم دیم در کشور یکهزار و ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار است که این میزان در سال پنجم اجرای طرح جهش تولید به یکهزار و ۴۵۰ کیلوگرم در هکتار افزایش مییابد و سطح زیر کشت فعلی جو ۹۵۰ هزار هکتار است که در پنجمین سال اجرای طرح از محل اراضی آیش کشور به میزان ۵۰۰ هزار هکتار افزایش مییابد و متوسط تولید نیز از یکهزار و ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار در زمان حاضر به یکهزار و ۴۵۰ افزایش خواهد یافت.
در طرح “جهش تولید در دیمزارها” برای گندم و نخود فقط افزایش بهرهوری در نظر گرفته شده است و با اجرای آن سطح زیرکشت فعلی گندم به میزان چهار میلیون و ۱۰ هزار هکتار و نخود به میزان ۵۵۰ هزار هکتار افزایش خواهد یافت.
کشت ۳۰هزار هکتار اراضی کشاورزی چهارمحال و بختیاری در طرح جهش تولید
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه هماکنون ۲۵۰ هزار هکتار از وسعت استان اراضی کشاورزی است و ۶۷ هزار بهرهبردار در این حوزه فعالیت دارند،گفت:۷۰ هزار از اراضی کشاورزی استان دیم، ۱۲۰ هزار آبی و ۶۰ هزار آیش است که بیشترین فعالیت بهرهبرداران حوزه کشاورزی استان در زمینه کشت گندم، جو و کلزا است.
حسین برزگر با اشاره به اینکه میزان تولید در اراضی زراعی استان ۹۶۰ هزار تن است، افزود: امسال اجرای طرح جهش تولید در ۳۰ هزار هکتار اراضی دیم استان اجرایی شده است.
وی با اشاره به اینکه سالانه حدود ۶۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی به کشت گندم اختصاص دارد، گفت: از این سطح ۲۰هزار هکتار گندم آبی و ۴۰هزار هکتار گندم دیم است.
برزگر افزود: سالانه حدود ۲۶ هزار هکتار اراضی کشاورزی استان زیرکشت جو دیم و آبی قرار دارد و که بیش از ۱۶ هزار هکتار این میزان جو دیم است.
کشاورزان در طرح توسعه کشت دیم مورد حمایت ویژه از جمله پرداخت تسهیلات، آموزش رایگان، یارانه بیمه محصولات قرار میگیرندبه گفته برزگر، در راستای حمایت از کشاورزان و افزایش مشارکت بهرهبرداران و کشاورزان برای استفاده از اراضی کم بازده و دیم و همچنین استفاده از آب باران طرح جهش تولید در اراضی دیم آغاز شده و کشاورزان مشارکت کننده در این طرح از حمایتهای مختلف از سوی ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) و وزارت جهادکشاورزی از جمله آموزشهای رایگان، دریافت تسهیلات ارزان قیمت و یارانه بیمه محصولات دیم بهرهمند میشوند.
وی اظهار داشت: در این طرح هزینههای محلول و سم مورد نیاز کشاورز پس از تایید کارشناسان جهادکشاورزی توسط ستاد فرمان امام خمینی(ره) به کشاورزان پرداخت میشود.
برزگر افزود:در راستای اجرای این طرح در سال زراعی جاری تامین ۲۲ دستگاه ماشینآلات و ادوات کشاورزی مورد نیاز کشت دیم با مشارکت بانک ملی و ستاد اجرایی فرمان امام در اختیار کشاورزان مجری طرح قرار میگیرد.
رییس سازمان جهادکشاورزی استان هدف اجرای این طرح ملی را افزایش عملکرد در واحد سطح، افزایش بهرهوری تولید، توجه به مدیریت آب سبز و استفاده بهینه از منابع آب دانست.
اراضی دیم در طرح جهش تولید در اراضی دیم به صورت ویژه زیرپوشش بیمه قرار میگیرند
معاون خدمات بیمه مدیریت بانک کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه اجرای طرح جهش تولید در دیمزارهای استان درسال زراعی جاری با حمایت همه جانبه و مشارکت صندوق بیمه محصولات کشاورزی، سازمان جهادکشاورزی و ستاد اجرای فرمان حضرت امام خمینی(ره)آغاز شده است، گفت: در این طرح تمام محصولات زراعی دیمی به صورت ویژه زیرپوشش بیمه قرار خواهند گرفت.
حمید رحیمی افزود: در بیمه محصولات کشاورزی بخشی از حق بیمه توسط دولت و بخشی توسط کشاورز پرداخت میشود که در این طرح به منظور حمایت از کشاورز بخشی از سهم بیمه کشاورز توسط ستاد اجرایی فرمان امام خمینی(ره) پرداخت میشود.
به گفته وی، در طرح جهش تولید در دیمزارها حق بیمه سهم بیمهگذاری به ازای هر هکتار ۵۰ هزار تومان توسط ستاد اجرایی فرمان حضرت امام ،تامین و پرداخت میشود و مابقی توسط کشاورز پرداخت میشود.
وی اظهار داشت: برای بیمه گندم دیم سهم کشاورز در هر هکتار ۲۳۰ هزار تومان است که ۵۰ هزار تومان آن توسط ستاد اجرایی فرمان امام پرداخت و مابقی توسط کشاورز پرداخت میشود.
رحیمی افزود: در طرح جهش تولید در دیمزارها محصولات دیم از جمله گندم، جو ، نخود وعد در استان زیرپوشش بمیه قرار خواهند گرفت و کشاورزان به منظور بیمه کردن دیمزارهای خود باید به مدیریت و مراکز خدمات جهادکشاورزی مراجعه کنند و اطلاعات دیمزارهای خود را ثبت و به شرکت خدمات بیمهای بانک کشاورزی ارائه دهند، بیمهنامه محصول آنها صادر شود.
چهارمحال و بختیاری دارای ۶۷هزار بهرهبردار در بخش کشاورزی است و سالانه ۱.۵ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در استان برداشت میشود./ ایرنا