1403-10-02 09:26

جهت جستجو عبارت خود را در کادر روبرو وارد نمایید

اخبار ایران و استان

نقش فضای مجازی در جریان‌سازی مشارکت حداکثری انتخابات

دبیر شورای فضای مجازی چهارمحال‌وبختیاری نقش فضای مجازی در جریان‌سازی در سطح جامعه را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: فضای مجازی هم در گرم کردن تنور انتخابات و هم خدای ناکرده در متقاعد کردن اقشار مردم برای عدم مشارکت بسیار تأثیرگذار است.

نقش فضای مجازی در جریان‌سازی مشارکت حداکثری انتخابات

دبیر شورای فضای مجازی چهارمحال‌وبختیاری نقش فضای مجازی در جریان‌سازی در سطح جامعه را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: فضای مجازی هم در گرم کردن تنور انتخابات و هم خدای ناکرده در متقاعد کردن اقشار مردم برای عدم مشارکت بسیار تأثیرگذار است.

دبیر شورای فضای مجازی چهارمحال‌وبختیاری نقش فضای مجازی در جریان‌سازی در سطح جامعه را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: فضای مجازی هم در گرم کردن تنور انتخابات و هم خدای ناکرده در متقاعد کردن اقشار مردم برای عدم مشارکت بسیار تأثیرگذار است.

مهدی طهماسبی، دبیر شورای فضای مجازی چهارمحال‌وبختیاری با گرامیداشت اعیاد شعبانیه و با اشاره به اینکه حوزه و بُرد تأثیرگذاری مثبت یا منفی فضای مجازیدر زندگی امروز یک اصل اساسی است، اظهار کرد: امروز همه ما شاهد اثرگذاری ویژه این فضا در بستر پلتفرم‌ها و شبکه‌های اجتماعیفراگیر و گسترده هستیم و مشاهده می‌کنیم که مخاطبان فضای مجازی پیوسته در معرض بمباران خبری و اطلاعاتی قرار دارند.

فضای مجازی بستری همیشه آماده و در دسترس است لذا مخاطبان و کاربران فضای مجازی همواره خود را بخشی از این فضا می‌دانند که اثرگذاری به‌مراتب بیشتری از بسترهای رسمی و فضاهای سنتی دارد لذا فضای مجازی باید به‌عنوان یک ابزار خوب در عرصه‌های مختلفی که نیازمند جامعه مخاطب است، مورد استفاده قرار گیرد.

فضای مجازی با توجه به انتخاباتپیش‌رو برای تعیین نمایندگان مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری نیز می‌تواند با اثرگذاری بالا در خدمت این رویداد مهم سیاسی در همه مراحل قرار بگیرد که در این راستا لازم است رویکرد خلاقیت و نوآوری و جذابیت منطبق بر خواسته مخاطب و نیز محور قرار دادن واقعیت‌ها مورد دقت و توجه باشد.

فرصت‌های فضای مجازی برای انتخابات 

فضای مجازی در مقایسه با رسانه‌های رسمی بستر آزادتر و گسترده‌تری را در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد. فضای مجازی بسیاری از قیدها و الزامات فضای رسمی را ندارد و هرکسی در هر جا می‌تواند به این فضا دسترسی پیدا کند.

مخاطب در فضای مجازی صرفاً یک مصرف‌کننده نیست در حالی که در رسانه‌های گوناگون مخاطب تنها یک مصرف‌کننده است یعنی در فضای مجازی این امکان را دارد که محتوایی را تولید کند و در معرض نمایش قرار دهد.

باتوجه به انبوه ظرفیت‌های موجود در فضای مجازی این بستر می‌تواند در حیطه دعوت مردم به مشارکت عمومی و حضور در پای صندوق‌های رأی نقش مهمی را ایفا کند همچنان که ما می‌بینیم بسیاری از گروه‌ها و کانال‌ها این‌روزها مشغول انجام همین رسالت هستند و با تولید و انتشار محتوا مردم را برای حضور پرشور در این رویداد مهم سیاسی دعوت می‌کنند؛ از دیگرسو، جبهه مخالف و معاند نیز به‌شدت مشغول کار در این فضا است تا مردم و به‌ویژه نسل جدید را از رأی دادن منصرف کند یعنی کاملاً در جهت برعکس امیدآفرینی تلاش دارد.

شناساندن و معرفی نامزدهای انتخابات از دیگر ظرفیت‌های فضای مجازی است. فضای مجازی فرصتی را در اختیار نامزدها قرار می‌دهد که بدون صرف هزینه‌های هنگفت رایج برای تبلیغات و جذب رأی‌دهندگان به راحتی به تبلیغ و ارائه برنامه‌ها و راهبردها و اهداف برای طیف وسیعی از مخاطبان بپردازد؛ فضای مجازی فارغ از بریز و بپاش‌های تبلیغاتی در فضای حقیقی می‌تواند بستر بسیار مطلوبی برای تبلیغات انتخاباتی باشد.

البته اخلاق انتخاباتی حکم می‌کند که نامزدها و طرفداران آنان به‌دور از نگاه تخرب‌گرانه به رقیبان مسیر صحیح تبلیغات انتخاباتی را طی کنند و به تعبیر مقام معظم رهبری «نیتشان را خدایی کنند». نیت تخریب‌گرانه و کاسب‌کارانه می‌تواند یکی از آفت‌های فضای مجازی در موضوع انتخابات به‌ویژه تبلیغات انتخاباتی باشد که می‌طلبد تولیدکنندگان محتوا در این حوزه نظام اخلاقی را رعایت کنند.

قانون در حوزه فضای مجازی دچار ضعف است. این امر باعث می‌شود فعالیت‌های فضای مجازی گاه با ناهنجاری‌ها و قانون‌شکنی‌ها همراه باشد و بایدها و نبایدها رعایت نشود.

نقش فضای مجازی در جریان‌سازی در سطح جامعه بسیار مهم است. فضای مجازی هم در گرم کردن تنور انتخابات و هم خدای ناکرده در متقاعد ساختن اقشار مردم برای عدم مشارکت بسیار تأثیرگذار است، ضریب نفوذ اینترنت و فضای مجازی بر طبق آمارها، ۷۰ درصد بیشتر از رسانه‌های رسمی است بنابراین اقشار مختلف مردم به‌ویژه نسل جدید می‌تواند تحت تأثیر جریان‌سازی فضای مجازی، خود و جامعه را منتفع یا متضرر کند یعنی با تأثیرپذیری از این فضا ممکن است مطابق با ارزش‌ها و آرمان‌ها یا علیه آنها اقدام و عمل کند.

بهره‌گیری از فضای مجازی در ایجاد شور انتخاباتی در جامعه ضروری است. فضای مجازی این ظرفیت را دارد که با ارائه محتوای هنری، خلاقانه و جذاب به سیل عظیم مخاطبان، یک جریان انتخاباتی پرشور را در جامعه ساری و جاری کند یعنی این فضا توان و ظرفیت شورآفرینی و امیدآفرینی یک جریان رسانه‌ای مثبت و سازنده را دارد، مقام معظم رهبری در این خصوص قائلند که ارزش و اهمیت فضای مجازی به اندازه اهمیت انقلاب اسلامی است.

اگر محتوای ما در فضای مجازی منطبق بر اصول روانشناسی تبلیغی و کاربردی و مبتنی بر سواد رسانه باشد و نیز هنر و خلاقیت و نوآوری در آن به کار گرفته شود، نه‌تنها این محتوا مورد استقبال مخاطبان قرار می‌گیرد بلکه ضریب‌دهی به آن در کانال‌ها و گروه‌ها در شبکه‌های اجتماعی مختلف و سکوهای بومی و ملی بالا می‌رود زیرا کاربران فضای مجازی به دنبال انتشار و بازارسال محتوایی هستند که قابلیت جذب مخاطب را داشته باشد.

بنده مصادیق فراوانی از این دست محتوای جذاب و خلاقانه، هنرمندانه و روان‌شناسانه را در فضای مجازی مشاهده کرده‌ام که تولیدکننده اثر با به‌کارگیری خلاقیت و ابتکار مطلبی را تولید و منتشر می‌کند و در دقایق و ساعات کوتاهی در سطح وسیعی از شبکه‌های اجتماعی و کانال‌های استانی و ملی به سرعت پخش می‌شود و بازدید بالا می‌خورد.

کنش‌گران فضای مجازی پای کار انتخابات هستند

در ایام منتهی به انتخابات مشغول برپایی نشست‌ها با فعالان فضای مجازیهستیم. نشست‌ها و گعده‌های کوچک اما اثرگذار با حضور ادمین‌های کانال‌ها، گردانندگان صفحات مجازی و مدیران گروه‌های بومیو استانی در سراسر استان برگزار می‌شود زیرا معتقدیم این فضا بسیار اثرگذار است و می‌تواند اثرگذارتر نیز بشود که البته این جلسات رسانه‌ای نشدند. در این جلسات به فعالان فضای مجازی تأکید می‌شود که مردم را به مشارکت دعوت کنند، دغدغه‌مند باشند و خودشان را بخشی از جامعه بدانند و نیز، مطالبه‌گر باشند.

نامزدهای انتخابات نیز بر این موضوع کاملاً واقف هستند که فعالان فضای مجازی و گردانندگان کانال‌ها و صفحات مجازی در سکوها و پلتفرم‌های گوناگون در سطح استانی و ملی منشأ تأثیر هستند و لذا به سمت این افراد رفته و از این ظرفیت برای تبلیغ و اطلاع‌رسانی می‌توانند استفاده کنند.

فعالان فضای مجازی استان باوجود تمام مشکلات و گلایه‌ها از مسئولان باز هم پای کار هستند. این افراد اگرچه از عدم همراهی مسئولان و نبود نشست‌های اثرگذار گلایه‌مند هستند اما رصد و پایش ما از فضای مجازی استان نشان می‌دهد که این افراد مشغول دعوت از مردم برای مشارکت در انتخابات هستند.

دغدغه‌مندی فعالان فضای مجازی بسیار مهم است بنابراین باید این افراد خود را جزوی از جامعه بدانند و همچنین مطالبه‌گری و انتقاد را نیز داشته باشند. باور داریم کسی مطالبه می‌کند که امید به بهبودی دارد یعنی کسی که راکد است هیچ امیدی به بهتر شدن اوضاع ندارد لذا در این جلسات تأکید داریم که فعالان فضای مجازی مطالبه‌گری را در دستور کار قرار دهند.

محتوا و مطالبی ناظر بر بایدها و نبایدهای اخلاق انتخاباتی و نیز قوانین انتخابات آماده شده است که در اختیار فعالان و کنش‌گران فضای مجازی استان قرار می‌گیرد تا آگاه‌سازی صورت بگیرد و این افراد بر طبق چارچوب کار کنند که شأن و منزلت آنها حفظ شود و مشکلی پیش نیاید.

این نشست‌ها تا روز برگزاری انتخابات ادامه دارد و طی هماهنگی با دستگاه‌های نظارتی و قضایی تلاش شده است که از فعالان فضای مجازی حمایت لازم صورت گیرد و فضای باز در اختیار فعالان و کنش‌گران باشد./ایکنا

 

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در email
اشتراک گذاری در whatsapp

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *