1403-08-09 06:50

جهت جستجو عبارت خود را در کادر روبرو وارد نمایید

اخبار ایران و استان

نقش مکان های اقامتی در توسعه گردشگری

اقامت در سفر و یافتن یک محل اقامتی امن، دلپذیر و راحت همراه با خدمات متنوع یکی از مولفه های مهم در مسافرت محسوب می شود و بر کیفیت سفر تاثیر مستقیم می گذارد.

نقش مکان های اقامتی در توسعه گردشگری

اقامت در سفر و یافتن یک محل اقامتی امن، دلپذیر و راحت همراه با خدمات متنوع یکی از مولفه های مهم در مسافرت محسوب می شود و بر کیفیت سفر تاثیر مستقیم می گذارد.

وحید حاج سعیدی

اقامت در سفر و یافتن یک محل اقامتی امن، دلپذیر و راحت همراه با خدمات متنوع یکی از مولفه های مهم در مسافرت محسوب می شود و بر کیفیت سفر تاثیر مستقیم می گذارد. خدمات شایسته در اقامت به نوع مکان بستگی ندارد و چه بسا خلاقیت، تنوع ، راحتی و احساس آرامش در یک اقامتگاه بومگردی کوچک از یک هتل چند ستاره و چند طبقه استاندارد و مدرن بیشتر باشد. بی تردید اقامت یکی از آیتم های نفس گیر رقابت در صنعت گردشگری نیز محسوب می شود و مدیران این مجموعه ها به منظور توسعه و رونق اقتصادی، اقامت شایسته و مطلوب را در سر لیست برنامه های خود قرار می دهند.

در حقیقت اقامت به معنای تامین سرپناهی برای گردشگران و پذیرایی با سه وعده غذا نیست؛ چرا که بسیاری از  گردشگران ممکن است در خانه خودشان راحتی زاید الوصف و غذاهای های گران قیمتی را نسبت به مجموعه های گردشگری در اختیار داشته باشند. بنابراین آنها در سفر به هیجان، تنوع، احترام و کمی خلاقیت نیاز دارند و حاضرند برای این هیجان و خلاقیت هزینه  کنند! بدون شک ساختار، تجهیزات، مختصات، مولفه ها و ویژگی های اقامتگاهها در ماندگاری ، تجربه مجدد و معرفی آن مکان به سایرین نقشی اساسی دارند. چرا که خلاقیت و تنوع خدمات در بخش غذا، پذیرایی، امکانات راحتی و ساختار اقامتگاه های مدرن، رقابت پذیری شدیدی را در این حوزه ایجاد کرده است و فعالان حوزه گردشگری نیز به این امر کاملاًواقفند.

به همین اعتبار در کنار مولفه های استاندارد و مدرن اقامتی، امروزه مهمان نوازی و ارائه خدمات شایسته با فرمت های بومی یا خلاقانه به گردشگران، به یک اصل عمومی در این صنعت تبدیل شده است.

در چنین شرایطی مدیران خدمات بخش اقامت و اسکان وظیفه سنگینی بر عهده دارند و باید با برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت، کنترل و ارزیابی مستمر شرایط، حضور در اقامتگاه را برای گردشگران دلپذیر و خاطره انگیز کنند. در این میان خلاقیت هر مدیر را می توان اصلی ترین سرمایه مجموعه اقامتی قلمداد کرد.

مدیر محل اقامت عمدتاً با منابع انسانی، بودجه و امکانات موجود سروکار دارد و هنر اصلی او استفاده بهینه از منابع و امکانات موجود است. این مسئولیت اوست که کارکنان را آموزش دهد و اطمینان حاصل کند که استانداردهای کیفی برای بهداشت، سلامت، ایمنی، تغذیه، نظافت محیط و … در محیط مجموعه رعایت می شود.

باید اذعان داشت آموزش امروزه در دنیا مهمترین و اساسی ترین گام در بهبود کیفیت خدمات است و هر موسسه یا نهادی که در این حیطه پیشگام باشد و پویا تر و به بروزتر عمل کند، گوی سبقت را از سایرین خواهد ربود. آموزش و خلاقیت دو مولفه ای هستند که در بالا بردن سطح کیفیت خدمات در مکان های اقامتی و احساس تعلق گردشگران به مجموعه نقشی مهم و اساسی دارند. آموزش و خلاقیت را در توسعه صنعت گردشگری جدی بگیریم.

 

 

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در email
اشتراک گذاری در whatsapp

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *