خوانندگان گرامی، نتایج یک گزارش رسمی از شرایط فقر مردم بخصوص مستأجران منتشر شده که بخشهای مهمی از آن را با هم مرور میکنیم.
این گزارش جديد که از وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي منتشر شده است نشان میدهد تعداد خانوارهای مستأجر درگير فقر در كشور طی سالهای 1395 تا 1401 رشد 48 درصدی داشته است. در این گزارش آمده است؛ در سال 1401 بيش از يك ميليون خانوار مستأجر درگير فقر در مناطق شهری، درآمدی كمتر از خط فقر داشتهاند و 233 هزار خانوار با اضافه شدن هزينه تأمين مسكن استيجاری به سبد هزينه آنها، درگير فقر شدهاند. در روستاها، گروه اول معادل 75 هزار خانوار و گروه دوم معادل 31 هزار خانوار بودهاند.
1- اين گزارش، فقر مستأجران را بيشتر يك «پديده شهری» خوانده است، چرا كه فقط 8 درصد از خانوارهای مستأجر درگير فقر در روستاها سكونت دارند.
2- در استانهايی چون البرز و قم، 100 درصد مستاجران به دليل درآمد ناكافی دچار فقر شدهاند و در استانهای كردستان و آذربايجانغربی، نرخ فقر ناشی از هزينههای تأمين مسكن استيجاری به ترتيب 46 و 36 درصد است.
3- در ايران تاكنون سياستهای متعددی برای تأمين مسكن برای خانوارهای درگير فقر اجرا شده است. با اين حال نتايج بررسیهای اين گزارش نشان میدهد كه هيچ يك از اين طرحها نتوانسته مشكل فقر مسكن در كشور را رفع كند.
4- دریاين گزارش تأکید شده است كه 4.2 ميليون خانوار در سال 1401 در محروميت مسکن بودهاند. اين ميزان خانوار معادل 15.1 ميليون نفر میشوند كه چيزی كمتر از يك چهارم جمعيت ايران را تشكيل میدهند. اين شاخصی است كه تقريباً به طور مساوی ميان روستاييها و شهريها تقسيم شده است. اما نكته جالب اين كه بيشترين نرخ محروميت مسكونی از حيث خانوار در استان محروم سيستان و بلوچستان رخ داده و نزديك به 59 درصد از خانوارهای اين استان طی سال 1401 در محروميت مسكونی به سر بردهاند. در اين استان 460 هزار خانوار با محروميت مسكونی مواجه بودهاند. استان سيستان و بلوچستان از حيث «محروميت شديد مسكونی» نيز رتبه اول را دارد و نزديك 32 درصد خانوارهای اين استان در محروميت شديد مسكونی بودهاند. يعني 249 هزار خانوار كه عدد بسيار بزرگی است.
5- خب از قدیم گفتهاند شما که لالایی بلدی چرا خوابت نمیبره؟ اینجاست که باید از آقای میدری متولی موضوع فقرزدایی در جامعه، خانم صادق وزیر مسکن و شهرسازی و آقای همتی وزیر اقتصاد بپرسیم قطعاً شما آمارهای وحشتناکتری از این آمار در اختیار دارید، لطفاً بجای سفسطه و مغلطه بگویید میخواهید چکاری برای جماعت زیر خط فلاکت داشته باشید؟ آیا باز هم این موضوع را شوت می کنید در زمین «ناترازی ها»؟
فرهاد خادمی