هوشنگ نوبخت
تصور اینکه بشود با ضربه زدن به همستر و جذب کردن سکههای مجازی به ثروتی بدون دردسر رسید، باعث شده هر ثانیه شمار بیشتری از کاربران تلگرام به امید یافتن گنج وارد این بازی شوند، از همینرو گستردگی اقبال به همستر نگرانیهایی را درباره آسیبهای احتمالی به همراه داشته است.
کاربران با همستر بازی میکنند یا همستر کاربران را بازی میدهد؟ آیا سکههای مجازی روزی نقد خواهد شد؟ برندگان و بازندگان این بازی چه کسانی هستند؟ این پرسشها و بیشتر از اینها سؤالهایی است که همستر با جمع کردن بیش از ۱۲۰ میلیون دنبالکننده، ذهنها را متوجه خود کرده است.
از روزی که همسترکامبت از محلی نامشخص قدم به دنیای مجازی گذاشت، بیش از دو ماه نمیگذرد، اما در همین مدت کوتاه موفق شده بیش از ۱۲۰ میلیون کاربر را با خود همراه کند و آنگونه که اعلام کرده قصد دارد با جذب یک میلیارد کاربر، پیشتاز میدان باشد.
تصور اینکه بشود با ضربه زدن به همستر و جذب کردن سکههای مجازی به ثروتی بدون دردسر رسید، باعث شده هر ثانیه شمار بیشتری از کاربران تلگرام به امید یافتن گنج وارد این بازی شوند، از همینرو گستردگی اقبال به همستر نگرانیهایی را درباره آسیبهای احتمالی به همراه داشته است.
از جمله این نگرانیها مشخص نبودن شرکت سازنده بازی و اهدافی است که امکان دارد در پس ماجرا وجود داشته باشد. موضوع دیگر احتمال دسترسی به دادههای تلفن همراه افراد است که به این شیوه بشود اطلاعات شخصی کاربران را به سرورهای مورد نظر انتقال داد.
امکان وجود «طرح پانزی» هم از موضوعات مطرح دیگری است که با پیش رفتن دامنه بازی و جذب کاربران بیشتر نصیب برنامهسازان آن شود و سر بازیگران بدون کلاه بماند. با این حال مشکل از اینجا شروع میشود که نمیتوان با صراحت در مورد موضوعات مطرح شده اظهارنظر قطعی کرد.
در حال حاضر مشخص نیست چه بخشی از آمار ۱۲۰ میلیون کاربری که هر لحظه در حال ضربه زدن به همستر هستند و هر لحظه هم شمارشان در حال افزایش است ایرانی باشند، اما با موج داخلی که به سمت تلگرام به راه افتاده، میتوان حدس زد که غالب دنبالکنندگان همستر ایرانی باشند.
وخامت وضعیت اقتصادی کشور و کسب درآمد آسان، آن هم با ضربه زدن روی صفحه گوشی تلفن همراه این فراوانی را تأیید میکند، خصوصاً اینکه پیشتر بازی نایتکوین توانسته بود دنبالکنندگان خود را که روی سکههای مجازی ضربهزده بودند به پول برساند.
فعال شدن اعمال مجرمانه از بستر رمزارزها از آسیبهایی است که معضلات بسیاری را پیشروی ساختار قانونی کشور قرار داده است از جمله اینکه به دلیل پیچیدگیهایی که در تدوین این فرآیند وجود دارد، قوانین روشنی برای این شیوه از اعمال مجرمانه وضع نشده است، از همینرو مجرمان فضای مجازی از خلأهای موجود برای رسیدن به اهدفشان بهرهمند میشوند. بدیهیترین شیوه راه یافتن کلاهبرداری با وعده فروش سکههای همستر به کاربران مجازی است. به عنوان مثال در چند روز گذشته آگهیهایی در بستر مجازی منتشر شده که منتشرکنندگان آن در قبال دادن سکههای مجازی درخواست پول کردهاند. افرادی که حاضر میشوند پولی در قبال سکههای مجازی پرداخت کنند، بازندگان حقیقی هستند، چراکه بعد از واریز پول دیگر کسی به تماس آنها پاسخ نمیدهد.
آسیبهای حقیقی که امکان دارد همستر به دنبالکنندگانش وارد کند هنوز به صورت روشن شناسایی نشده است. با این حال پلیس فتا در حال بررسی مسیرهایی است که امکان دارد همستر بخواهد به اطلاعات کاربران دسترسی پیدا کند. با وجود این پلیس درباره خطرهای احتمالی آن به کاربران هشدار میدهد.
سرهنگ حسینی رئیس پلیس فتا خوزستان در این باره میگوید: «در حال حاضر هیچ خوشبینی صد درصدی نسبت به این بازی وجود ندارد و هیچ کارشناس داخلی و خارجی هم نمیتواند با قاطعیت در این باره اظهارنظر کند. آنها تنها اعلام کردهاند که این رمزارز را در بستر بلاکچین بالا آوردهاند و قصد دارند آن را در صرافیها لیست کنند، اما شاهدیم که این اتفاق روی نداده است.
وی تاکید کرد: مردم مواظب باشند و بی پروا و تنها بر اساس شایعات موجود برای ورود به این برنامه یا بازی یورش نبرند تا بلکه در آینده ای نزدیک، اطلاعات بهتر و دقیق تری از ماهیت این برنامه به دست بیاید که قطعا از طریق رسانههای معتبر آن را اطلاع رسانی خواهیم کرد.