قطعاً اظهار و ابراز ضعف در مقابل دشمن، او را هارتر می کند و وادار میسازد تا دست به اقدامات بیشتر علیه کشور بزند. حتی باید در مقابل دشمن صورت را با سیلی سرخ نگه داشت تا او طمع نکند.
هفته گذشته در گزارشی به این سخن رئیس جمهور محترم اشاره کردیم که گفته بود با دوستان مروت با دشمنان مدارا و در آن گفته بودیم که آیا این سیاست جواب میدهد؟
دولت تدبیر و امید هم چنین نظری داشت و حسن روحانی همین شعر از حافظ را مبنای سیاست خود قرار داده بود.
دولت تدبیر و امید که بر مسند ریاست جمهوری نشست، علاوه بر وعدههای بزرگی که داده بود، پس از استقرار از کمبودها و نبودهایی سخن گفت که البته بعدها غلط از آب درآمد.
انبارها خالی است، منابع نداریم، صندوق ارزی پولی ندارد و ده ها نداریم دیگر، همه اینها نشان دادن ضعفی بود که البته وجود خارجی نداشت و مسئولان دولت پیش از تدبیر و امید با اسناد و مدارک همه آنها را رد کردند با این وجود شرایطی در کشور ایجاد شد که حتی برای خرید مرغ و برخی اقلام صفهای طولانی شکل گرفت و جلوهای از ضعف کشور نشان داده شد.
به نظر چنین سیاستی در حال تکرار است، آن سیاست دولت تدبیر و امید منجر به مذاکره مستقیم با آمریکا شد و از دل آن برجام بیرون آمد تا همه مشکلات حتی آب خوردن و آلودگی هوا و محیط زیست حل شود اما نشد، چرا که آمریکا دبه و برجام را پاره کرد تا ایران از حقوق این توافق محروم شود.
تا پایان توافق هستهای موسوم به برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت تقریباً یکسال باقی است. در واقع با پایان این توافق همه چیز باید به حالت عادی باز گردد و هر چه تحریمها و تهدید است پایان یابد در غیر این صورت ایران حق دارد تا برای آینده هستهای خود تصمیم گیری کند.
آمریکا و اروپا پس از خروج آمریکا از برجام و بدعهدی هر دو طرف در اجرای تعهداتشان،سعی کردند تا ایران را وادار به مذاکره و رسیدن به یک توافق جدید کنند و همواره نیز ادعای اجرای سیاست ماشه را مطرح کردند. این سیاست غرب علیه ایران به نتیجه نرسید چرا که آنها اصرار داشتند باید یک توافق تازه با بازه زمانی جدید به دست بیاید اما اکنون زمان برجام رو به پایان است و اگر مقاومت ایران ادامه یابد، برجامی در کار نخواهد بود که بخواهد همچنان از مکانیزم ماشه آن برای فشار و تهدید به ایران بهره ببرد.
با توجه به سیاستهایی از سوی دولت وفاق ملی دیده می شود، این برداشت وجود دارد که دولت چشم امید به مذاکرات و رسیدن به یک برجام جدید دارد در حالی که با توافق جدید بار دیگر دست ایران بسته خواهد شد و اعمال فشار و تهدید و تحریمها نیز ادامه خواهد یافت.
از سوی دیگر اصرار دولت برای پیوستن به اف ای تی که دو بند و فصل آن از دیگر بندها مهمتر است ایران را تحت نظارتهای شدید مالی قرار میدهد که در صورت امضا و اجرای آنها حتی نتوان حقوق نیروهای مسلح به ویژه نیروهای سپاه پاسداران را پرداخت کرد.
پیوستن به کنوانسیون «پالرمو» و «سی اف تی» باعث میشود تا ایران همه مراودات مالی اقتصادی و ارزی خود را تحت کنترل و نظارت اف ای تی اف قرار دهد و اگر ایران به حزب الله لبنان کمک مالی کند این اقدام حمایت از تروریسم تلقی شده و تحریمها علیه ایران اعمال خواهد شد حتی به واسطه آن که سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی آمریکا قرار دارد در صورت پیوستن ایران به آن دو کنوانسیون، پرداخت حقوق نیروهای سپاه حمایت از یک گروه تروریستی تلقی خواهد شد.
دولت شهید رئیسی که تنها سه سال برقرار بود، با سیاستهایی که اعمال کرد، فرصت آن را نداشت تا به نتایج خوب و درخشانی که در انتظارش بود دست یابد.
دولت مردم شهید رئیسی اگر ادامه پیدا میکرد دستاوردها بیشتر دیده میشد و مردم آنها را احساس میکردند چرا که سیاستهای دولت شهید رئیسی میرفت تا به نتیجه برسد اما متأسفانه آن حادثه باعث شد تا این ناکامی به وجود بیاید.
دولت وفاق ملی آقای پزشکیان اگر در پی موفقیت ایران اسلامی است، اگر همان سیاستهای دولت شهید رئیسی را پیگیری کند به نتیجه خواهد رسید و آنگاه است که تحریم ها همگی کارآیی خود را از دست خواهند داد.
محمد صفری