این روزها این پرسش مطرح است که اجرای طرح جراحی اقتصادی یا همان حذف ارز ترجیحی در ایجاد شرایط موجود چه سهمی دارد؟
مردم و کارشناسان هم در این زمینه اعتقاد دارند که ادامه اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها با این روش کنونی،به زیان اکثریت مردم بوده است و باعث افزایش قیمتها، گرانی شدید کالاها و خدمات، افزایش سرسام آور قیمت مسکن چه در اجازه و چه در خرید و فروش آن شده است.
آنچه که اکنون در معیشت مردم دیده میشود و آمارهای رسمی و غیر رسمی که در باره مصرف مواد غذایی اساسی منتشر میشود نشان میدهد که مصرف اقلام غذایی اساسی همچون مرغ و گوشت، حبوبات و برخی دیگر از اقلام همچون تخم مرغ به خاطر افزایش قیمتها، کاهش داشته است و ادامه این روند که چند سالی است ادامه دارد، باعث بروز بیماریهای زیادی شده و خواهد شد که این نیز خود هزینه زیادی به خانوادهها و نظام سلامت کشور وارد میکند.روز گذشته سخنگوی اقتصادی دولت که وزیر اقتصاد دولت سیزدهم نیز هست، نشست خبری خود را برگزار کرد و همچون هفتههای گذشته پرسشهای خبرنگاران را پیش از برگزاری نشست دریافت کرد تا به آنها در روز نشست خبری پاسخ دهد.
خبرنگار سیاست روز نیز همچون گذشته پرسش خود را به دفتر آقای وزیر فرستاد اما اینبار پرسش روزنامه سیاست روز برای پاسخ دادن تأیید نشد.اما پرسش روزنامه سیاست روز چه بود؟ پرسش این بود که با توجه به اجرای طرح جراحی اقتصادی یا همان سامان دادن به ارز ۴۲۰۰ تومانی،آیا اجرای این طرح بر بروز وقایع و اتفاقات ۶۰ روز گذشته تأثیر داشته است؟ آیا دولت قصد ندارد اصلاحاتی را در روش اجرای حذف ارز ترجیحی اعمال کند؟ مبلغ یارانهای که در دو نرخ ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومان بر هر نفر پرداخت میشود،جبران کننده گرانیهای موجود نیست در حالی که قرار بود قیمت ۴کالا افزایش قیمت داشته باشد. اما در هر صورت این پرسش مهم بی پاسخ ماند و انتظار میرود که مسئولان دولت به ویژه وزیر سخنگو و وزیر اقتصاد دولت سیزدهم به این پرسش پاسخ دهد.
سید احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت در کنار اعلام خبر اجرای آزمایشی کالا برگ در یکی از استانهای جنوبی با انتقاد از انتشار قبول استعفای مجید عشقی، رئیس سازمان بورس پیش از اتمام نشست شورای عالی بورس، از رسانه ها خواست تا پیش از انتشار اخبار از مراجع ذیربط در رابطه با صحت آنها تحقیق کنند.
به گزارش خبرنگار سیاستروز، خاندوزی در جمع خبرنگاران در رابطه با اتفاقات شورای عالی بورس و ماجرای استغفای رئیس سازمان بورس گفت: آقای دکتر عشقی به جهت معذوراتی که داشتند پیشنهاد کردند که استعفای ایشان در شورای عالی بورس، مطرح شود و در پی مطرح شدن آن اعضای شورای بدلایل ایشان گوش کردند ولی در نهایت اکثریت اعضای شورا از رئیس سازمان بورس خواستند که به کارشان ادامه دهند و استعفای ایشان پذیرفته نشد.
وی با بیان اینکه انتشار خبر استعفای رئیس سازمان بورس پیش از اتمام جلسه و مشخص شدن رای اعضا شورا واقعا چیزی عجیبی بود اظهار داشت: اساسا شورای عالی بورس با استعفای آقای دکتر عشقی مخالفت کرد، اما متاسفانه پیش از اینکه این جلسه تمام شود اخبار آن در رسانه ها منتشر شده بود که جای تعجب دارد.
خاندوزی در رابطه با زمان ارائه لایحه برنامه بودجه سال ۱۴۰۲ به مجلس گفت: مجلس شورای اسلامی تدوین و تصویب برنامه هفتم توسعه را پیش از بودجه ۱۴۰۲ مطالبه کرده است. بر همین اساس سازمان برنامه و بودجه با سرعت مشغول برگزاری نشست های مربوط به لایحه برنامه هفتم توسعه است تا بتواند ظرف هفته های آینده پیش نویس لایحه را آماده کند . البته لایحه بودجه ۱۴۰۲ آماده است اما اینکه کدام زودتر آماده به مجلس ارائه می شود را باید صبر کنیم تا تعیین تکلیف شود.
وزیر اقتصاد در رابطه با اصلاح ساختار بودجه نیز اظهار داشت: مسئله اصلاح ساختار حاوی چهار و پنج جزء اساسی است. یکی از آنها مسئله واقعی شدن پیش بینی های عملکردی درآمد و هزینه است. ما در بودجه۱۴۰۱ تلاش کردیم این جزء را تاحد زیادی محقق کنیم یعنی لایحه ای که ارسال می کنیم هم به جهت درآمدی لایحه ای باشد که با واقعیت تطابق دارد و بی جهت بیش براوردی اعداد گمراه کننده در بودجه قرار ندهیم و هم به جهت هزینه ای تلاش کنیم که نزدیک به واقع عمل کنیم. عملکرد هفت ماه ای که رسما از طرف خزانه داری کل کشور منتشر شده حاکی از آن است که در بخش های زیادی این اتفاق افتاده است یعنی ما حدود ۱۰۰ درصد در تحقق درآمدها موفق بوده ایم. البته در برخی موارد مثل وصول درآمدهای گمرکی به جهت اینکه نرخ تعرفه ، قانونا از ۴ به ۱ درصد کاهش پیدا کرد و موجب شد بخشی از درآمدهای گمرکی کمتر و کاهش عملکرد نسبت به مصوبه شد.
وی افزود: مسئله حساب واحد خزانه و پراکندگی از تعدد حساب های دستگاه ها که در هر بانک و موسسه مالی حسابهایی داشتند و باید تمام آنها در حساب واحد خزانه تجمیع می شد. که جز در مورد چهل تا پنجاه دستگاه به معنی موسسه ، مثل برخی از دانشگاه ها و چند شرکت دولتی خاص در مورد سایر دستگاه های دولتی کامل و صد در صد حساب واحد خزانه انجام شده است. در نهایت اینکه اصلاح ساختار بودجه اجزایی دارد که تاکنون بیشتر موارد آن نه تنها تصویب بلکه پیاده شده است. بخش های دیگر آن نیز به امید خدا در بودجه ۱۴۰۲ در لایحه ادامه پیدا می کند. خاندوزی در ادامه اظهار امیداری کرد که مصوبه نهایی قانون بودجه ۱۴۰۲ نیز ادامه همین ریل اصلاحات اقتصادی باشد که باید در اصلاح ساختار بودجه صورت بگیرد.
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: طی روزهای آینده در یکی از استان های جنوبی طرح کالابرگ الکترونیکی را اجرا خواهیم کرد.سید احسان خاندوزی گفت: طی روزهای آینده در یکی از استانهای جنوبی کشور طرح آزمایشی کالابرگ الکترونیک اجرا می شود. به گفته سخنگوى اقتصادى دولت، پیش از دولت سیزدهم، منابع بند الف تبصره ۱۸ عمدتا در قالب کمکهای بلاعوض اختصاص یافته است که تقریبا بلاعوض بود. طبق گزارش دیوان محاسبات، عملکرد آن طی سالهای ۹۶ تا ۹۹ حدود ۸ درصد بودهاست. او می گوید: دولت سیزدهم با هدف اثربخش کردن تسهیلات اشتغالزایی، از ۶ماه دوم ۱۴۰۰ تغییرات مهمی در دستورالعمل اجرایی این بند اعمال کرد که منجر به اثربخشی این تسهیلات شده است.