هرچند وزارت آموزشوپرورش تمایلی به ارائه آمار به روز خود را ندارد اما آمار منتشر شده از سوی سایر بخشها نشان میدهد ۱۱درصد دانشآموزان ابتدایی در کل کشور در این دوره تحصیلی موفق به قبولی نشدهاند و این وضعیت همواره در استانهای محروم وخیمتر بوده است.
به گزارش تسنیم، کنار نشانگرهایی همچون عملکرد دانشآموزان ایرانی در آزمونهای بینالمللی یا تحلیل نتایج کنکور که میتواند نمایی از وضعیت عملکرد تحصیلی دانشآموزان و کیفیت یادگیری در مدارس را نمایش دهد، وضعیت قبولی دانشآموزان در دورههای تحصیلی مختلف، عملکرد نظام آموزشی را بهتر عیان میکند.
این مسائل از آن حیث حائز اهمیت است که کاهش کیفیت آموزش و بهتبع آن اُفت توان یادگیری، ابتدا مدارس دولتی عادی را قربانی میکند چرا که مدارس خاص و غیردولتی با شهریه دریافتی و پس از آن حمایت مسئولان، سطحی از کیفیت را برای خود حفظ میکنند حتی بهاعتراف مسئولان، کیفیت آموزش در مدارس غیردولتی و خاص بیشتر است.
قاسم احمدی لاشکی؛ معاون حقوقی و امور مجلس وزارت آموزش و پرورش بهوضوح تأیید میکند که مدارس غیردولتی و خاص برای اختصاص معلمان توانمند و امکانات و تجهیزات بیشتر در اولویت قرار دارند!
حذف دانشآموزان مدارس دولتی عادی از گردونه برترینها!
نتایج آشکار این بیعدالتی را میتوان در نتایج کنکور هر سال مشاهده کرد، آنجایی که دانشآموزان مدارس دولتی عادی از چرخه رقابت حذف میشوند و بین رتبههای یک تا ۲۰ ردی از آنها وجود ندارد! همچنین ۸۵ درصد رتبههای زیر سههزار کنکور در قبضه مدارس خاص و غیردولتی است.
و تأییدی دیگر بر این بیعدالتی، تمرکز امکانات و توجه آموزش و پرورش به ۳.۵ میلیون دانشآموز حاضر در مدارس خاص و غیردولتی است آن هم در شرایطی که بیش از ۸۰ درصد یا بهعبارتی حدود ۱۲ میلیون دانشآموز سطح کشور در مدارس دولتی عادی حضور دارند.
هرچند وزارت آموزش و پرورش و ۱۲ مجموعه اجرایی تابعه آن، آمار کامل، دقیق و بهروز خود را به مردم اعلام نمیکنند و کمافیالسابق اجرای استراتژی حفظ ابهام را در دستور کار دارند اما با توسل به اطلاعات ارائهشده توسط سازمان برنامه و بودجه سعی کردیم با استناد به آمار بخشی از واقعیت تلخ این روزهای مدارس دولتی عادی و بیعدالتی را نمایش دهیم.
در این گزارش به بررسی وضعیت قبولی دانشآموزان متمرکز شدیم و با توجه به اینکه طبق قانون، تحصیل تا پایان پایه نهم الزامی است، آمار ارائهشده توسط مسئولان نیز معطوف به دوره ابتدایی و متوسطه اول است.
ردپای محرومیتها در قبولی امتحانات
تعداد دانشآموزان دوره ابتدایی ابتدایی در سال تحصیلی ۱۴۰۱ ـ ۱۴۰۰، ۸۷۸۳۳۶۱ نفر است که تعداد ۹۶۸۲۲۵ دانشآموز یا بهعبارتی ۱۱ درصد دانشآموزان ابتدایی در کل کشور در این دوره تحصیلی، موفق به قبولی نشدهاند!
تعداد دانشآموزان قبولنشده دوره ابتدایی در استانهایی که محرومیت بیشتری دارند، افزایش مییابد.
تعداد دانشآموزان دوره متوسطه اول در سال تحصیلی ۱۴۰۱ـ۱۴۰۰، ۳۶۵۵۸۲۷ نفر است که تعداد ۲۹۹۱۱۵ دانشآموز یا بهعبارتی ۸ درصد دانشآموزان دوره متوسطه اول در کل کشور در این دوره تحصیلی موفق به قبولی نشدند! وضعیت محرومیت استان سیستان و بلوچستان در شاخصهای مختلف از جمله آموزش در ماجرای قبولی دانشآموزان قابل مشاهده است بهگونهای که در دوره ابتدایی و متوسطه اول بیشترین درصد قبول نشدن دانشآموزان را در این استان شاهد هستیم.
دانشآموزانی که بعد از ابتدایی ترکتحصیل میکنند
در سال تحصیلی ۹۱ـ۹۰ رفتن دانشآموزان از آخرین پایه ابتدایی به اولین پایه دوره متوسطه اول ۹۷ درصد بود. در سال تحصیلی ۹۸ـ۹۷ با افزایش به ۹۸ درصد رسید اما در سال تحصیلی ۹۹ـ۹۸ مجدداً کاهش پیدا کرد و به ۹۶ درصد رسید و هماکنون حدود ۴ درصد دانشآموزان پس از اتمام دوره ابتدایی از جریان آموزش خارج میشوند که این وضعیت در مناطق روستایی بیشتر مشاهده میشود.
۸درصد دانشآموزان به دبیرستان نمیروند
بخشی از دانشآموزان و عمدتاً پسران در مناطق محروم و حاشیه شهرها پس از پایان تحصیلات دوره متوسطه اول برای ادامه تحصیل به دبیرستان نمیروند، شاخص گذر از دوره متوسطه اول به دوره متوسطه دوم در سال تحصیلی ۹۶ـ۹۵، ۹۸درصد بود و در دو سال تحصیلی بعد با روند کاهشی به ۹۱ درصد رسید و در سال تحصیلی ۹۹ـ۹۸ مجدداً با مقداری افزایش به ۹۲ درصد رسید اما همچنان حدود ۸ درصد از دانشآموزان با اتمام دوره متوسطه اول به دوره متوسطه دوم وارد نمیشوند.
چنددرصد دانشآموزان ترکتحصیل میکنند؟
سالنامه آماری وزارت آموزش و پرورش در سال تحصیلی ۹۸ـ۹۷ که آخرین سالنامه آماری منتشرشده توسط این وزارتخانه برای دسترسی عموم بود، جزئیاتی از وضعیت ترکتحصیل دانشآموزان را ارائه داده است.
تعداد دانشآموزان دوره ابتدایی در کل کشور ۶۸۷۳۶۷۳ نفر بود که ۷۳۸۱۷ دانشآموز ترکتحصیل کردند یعنی معادل یک درصد.
جمعیت دانشآموزان دوره متوسطه اول ۲۹۸۴۷۸۲ نفر بود که ۱۲۸۰۱۳۳ نفر ترکتحصیل کردند یعنی معادل ۴ درصد.
جمعیت دانشآموزان دوره متوسطه دوم ۱۴۷۵۷۱۵ نفر بود که ۳۴۸۳۴ نفر ترکتحصیل کردند یعنی معادل دو درصد.