بازار خودرو در حالی در هفتههای اخیر به ثباتی نسبی رسیده است که برخی اخبار نظیر حذف سامانه یکپارچه که تکذیبیه آن منتشر شد تا احتکار خودروسازن برای افزایش قیمت و اقدامات خودروسازان خصوصی برای بازگرداندن مبالغ گران فروشی چند صد میلیونیشان به خریداران از حال و روز ناخوش خودروسازی کشور حکایت دارد.
در روزهای اخیر اخباری در حوزه خودرو منتشر می شود که چندان تناسبی با روند رو به آرام بازار ندارد چنانکه انتشار اخبار کذب درباره برخی تغییرات در وضعیت فروش خودروها، تقلای خودروسازان دولتی برای احتکار و افزایش قیمت در کنار اقدامات خودروسازان خصوصی برای پرداخت نکردن هزینههای گران فروشی به مشتریان و تعزیرات میرود تا التهابی را در بازار ایجاد و بار دیگر بساط دلالی و نیز گران فروشی خوردوسازان دولتی و خصوصی را در حالی که در لوای نام زیان انباشته ( بخوانید ناکارآمدی در مدیریت تولید و تقلا برای گران فروشی) صورت میگیرد به همراه داشته باشد.
در خبری ادعا شده است که معاون صنایع حمل و نقل وزارت صمت از تغییر روش فروش خودرو و حذف سامانه یکپارچه تخصیص خودرو خبر داد.منوچهر منطقی، اعلام کرد که روش فروش خودرو تغییراتی داشته است و سومین مرحله سامانه یکپارچه فروش خودرو برگزار نمی شود.به گفته منطقی، با توجه به افزایش عرضه خودروها و آغاز واردات، بازار خودرو به یک تعادلی می رسد و دیگر نیاز نیست تا فروش خودرو به روش قبل اجرا شود.
اما این خبر تکذیب و معاون وزیر صمت با تاکید بر اینکه سامانه یکپارچه خودرو حذف نخواهد شد، گفت: شیوه عرضه خودرو در این سامانه از حالت انبوه به حالت عرضه متعدد و متوالی تغییر میکند.پیرو انتشار مطالبی در باره حذف سامانه یکپارچه خودرو، شورای رقابت این موضوع راتکذیب کرد.
سپهر دادجوی توکلی، مدیر روابط عمومی مرکز ملی رقابت در این باره به خبرنگار فارس گفت: سامانه یکپارچه خودرو حذف نشده و شیوه عرضه خودرو همچنان در بستر سامانه انجام خواهد شد.
منوچهر منطقی معاون حمل و نقل وزارت صمت نیز در باره عرضه خودرو در سامانه یکپارچه اظهار داشت: با توجه به افزایش تیراژ تولید و واردات خودروهای نو و کارکرده به جایی میرسیم که کمکم بازار خودرو به حالت اشباع نزدیک میشود و لذا در نظر گرفته شده است که خودروسازان محصولات خودشان رابه صورت مستقل عرضه کنند، اما عرضهها رادر سامانه یکپارچه ثبت کنند. بنابراین عرضه یکپارچه به عرضههای متعدد و پی در پی تبدیل میشود.معاون وزیر صمت افزود: به عنوان مثال در اول هفته آینده 4 خودروساز یکی از این عرضهها راخواهند داشت.
در این میان وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه تمام رانتها در حوزه خودرو حذف میشود، افزود: خودروسازان باید روی پاهای خود بایستند. عباس علیآبادی در نخستین رویداد ملی صنعت دانش بنیان اظهار داشت: تمرکزها را به سمت خودرو برده اند، چرا باید به چند خودروساز رانت داده شود و بعد حسابکشی کنیم؟
در همین حال رئیس سازمان توسعه و تجارت گفت: با همکاری سازمان استاندارد، محیط زیست و وزارت صمت روند واردات خودرو تسریع خواهد شد.مهدی ضیغمی، رئیس سازمان توسعه و تجارت در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: ارز خوبی برای واردات خودرو در حدود یک میلیارد یورو در نظر گرفته شده است همچنین چندین شرکت، منابع را برای واردات خودرو دریافت کردهاند و میتوانند ثبت سفارش خوبی هم در این زمینه انجام دهند.رئیس سازمان توسعه و تجارت اظهار کرد: در حال حاضر یک شرکت داخلی برای دو ماه ۱۲ هزار خودرو ثبت سفارش در کارخانه سازنده داشته است تا برای آن هر ماه ۶ هزار خودرو ساخته و تحویل این شرکت شود.
این اقدامات در حالی صورت میگیرد که گزارشها از عملکرد سوال برانگیز خودروسازان حکایت دارد. در حالی که خودروسازان خصوصی یا همان مونتاژیها به دنبال جوسازی برای فرار از پرداخت هزینههای اضافی دریافتی از مشتریان هستند و خودروسازانی همچون بهمن با ادعای زیان انباشته و تعطیلی احتمالیاش سعی دارد تا جریمههای گران فروشی اش را به تعزیرات و خریداران پرداخت ننماید در حوزه سایر خودروسازان نیز خبرهای خوبی به گوش نمیرسد.
در حالی که با چندین اقدام دولت در 1.5 سال گذشته بازار خودرو پس از مدتها به آرامش رسیده است، خودروسازان قصد عرضه خودروهای ثبتنامی را تا پیش از اخذ مجوز جدید افزایش قیمت ندارند و با دپو محصولات خود، دنبال تحریک تقاضا و برهمزدن آرامش بازار خودرو هستند.
چنانکه فارس گزارش کرده است، در مجموع وضعیت بازار خودرو بعد از عرضه خودرو از طریق سامانه یکپارچه و قرار گرفتن همه متقاضیان ثبتنام کننده در نوبت تحویل خودرو (متقاضی واقعی)، قیمتگذاری خودروهای داخلی و مونتاژی توسط شورای رقابت، اعلام قیمتهای خودروهای مونتاژی پایینتر از قیمتهای کارخانهای در اردیبهشتماه و آزاد شدن واردات خودرو نو و کارکرده، سامان گرفت و قیمت خودرو در بازار کاهشی شد.اما کاهش قیمتها و آرامش در بازار خودرو، ظاهرا چندان به مذاق خودروسازان خوش نیامده است، زیرا براساس اطلاعات واصله دو خودروساز بزرگ داخلی مجددا به دنبال اخذ مجوز افزایش قیمت هستند، از سوی دیگر چون هنوز مجوزهای افزایش قیمت را نگرفتهاند، تولیدات خود را احتکار کردهاند.قطعا کاهش عرضه به بازار و تحریک عرضه و تقاضا، این بازار آرام خودرو را به هم میزند و ضرورت دارد نهادهای نظارتی در این موضوع ورود کنند.
عدم عرضه 2 خودروساز خصوصا ایرانخودرو با حضور نیافتن در دور دوم عرضه یکپارچه خودرو کاملا مشهود بود زیرا با وجود اینکه قبلا از سوی مدیر سامانه یکپارچه خودرو، اعلام شده بود که خودروسازان با «محصولات جدید» در دور دوم عرضه حضور دارند.
مهدی یوسفی